In dit blog lees je 12 inspirerende podcast voorbeelden van anderen en 12 ingrediënten om jouw eigen onderscheidende podcast neer te zetten.
Waarom? Jouw (bedrijfs) verhaal wil graag verteld te worden.
Jouw studenten, die liever luisteren dan saai een boek lezen, willen geïnspireerd worden door jouw unieke informatie en aanstekelijke verhalen.
Jouw potentiële klant die graag wil afvallen wil jouw visie horen, zodat een gezonde leefstijl wel haalbaar blijkt.
Jouw potentiële klant die nu nog worstelt met de opvoeding wacht op jouw mooie, kwetsbare verhalen van opvoeders die hen voorgingen.
En jouw potentiële klant met serieuze verbouwplannen zou super goed geholpen zijn met praktische tips en inspirerende voorbeelden die jij in een podcast vertelt.
Kortom: YES, ze zitten te wachten op jouw podcast!
Maar ja. Hoe begin je dan? En hoe vind je een vorm, een format, die bij jouw past?
Laat je inspireren door podcast makers die je voorgingen. Er zijn zoveel podcast vormen en maten en in Nederland worden nog maar zo weinig formats echt gebruikt, zeker als het om podcasting voor bedrijven gaat.
Er is zoveel mogelijk!
Ik zette 12 inspirerende podcast voorbeelden op een rijtje (en daarna lees je de belangrijkste ingrediënten die je daaruit kunt halen voor jouw eigen onderscheidende podcast):
1 The Marie Forleo Podcast: Deze Amerikaanse ondernemer is een productie machine. Niet alleen door de audio van haar video’s ook als podcast beschikbaar te stellen (super slim). Maar ook door de frequentie van haar podcast: eens per drie dagen publiceert ze een nieuwe podcast aflevering.
2 100% inspiratie podcast: Thijs startte 3 jaar geleden zijn 100% inspiratie podcast. Ik vind zijn podcast om diverse redenen enorm inspirerend. Allereerst omdat hij vanaf het begin een herkenbaar en duidelijk format heeft staan: hij deelt zijn zoektocht naar geluk en succes door bekende Nederlanders te interviewen. Daarnaast is hij consistent: wekelijks kun je een nieuwe aflevering beluisteren. Daardoor heeft hij steeds meer luisteraars gekregen. En hij heeft door zijn podcast zijn grote droom weten te realiseren: een theater uitverkopen met zijn theatershow.
3 Where Should We Begin with Esther Perel: Veel bedrijven en ondernemers vragen zich af of een podcast wel werkt voor ze. Met deze podcast bewijst relatie therapeute Esther Perel dat het niet uitmaakt in welke branche je zit om een succesvolle podcast te hebben. Ik bedoel, wie gelooft dat je relatie therapie sessies opneemt en integraal via een podcast uitzend, werkt? Esther Perel doet het en heeft daarmee wereldwijd honderdduizenden fans gecreëerd.
4 De Brand in het Landhuis: Dit is 1 van de true crime podcasts die bewijst dat het genre in Nederland werkt. Vanaf het eerste moment neemt de maker je mee in zijn zoektocht om een mysterie in Vught op te lossen. Hooked garantie! En een mooi voorbeeld hoe je met editen van uitspraken, muziek en diverse mensen een dynamische podcast kunt maken.
5 DTR- The official Tinder podcast: Een mooi voorbeeld hoe je een podcast voor je bedrijf kunt laten werken door te inspireren. Tinder onderzoekt liefde en dating in de breedste zin van het woord. Originele afleveringen, inspirerende content.
5 Krokante Leesmap: Deze winnaar van de Dutch Podcast Award geeft je inspiratie hoe je informatie en inspiratie hand in hand kunt laten gaan. Lekker kletsen en ondertussen de bladen doornemen, er zijn veel luisteraars die
6 Potterless: In deze podcast leest de podcast host de boeken van Harry Potter voor de allereerste keer en gaat daarover in gesprek. Begonnen als ‘grapje’, inmiddels een enorme fanbase. Echt een prachtig voorbeeld hoe populair niche podcasts kunnen zijn en worden. Er zijn in de VS zelfs podcasts over kantoorartikelen!
7 Damn Honey: Mooi (Nederlands) voorbeeld hoe je van je podcast een talkshow maakt met een vast format, gasten en rubriekjes. Aan de hand van actuele thema’s en vraagstukken rondom feminisme gaan de twee podcast hosts in gesprek met gasten. Daarnaast zijn er vaste rubrieken. Net een talkshow of magazine, maar dan online en met feminisme als uitgangspunt.
8 Eindbazen: Podcast hosts Wiggert Meerman en Michel Vos nemen je nu al 166 afleveringen mee in de gesprekken die zij hebben met ‘eindbazen’, van wetenschapper tot ondernemer, zij gaan het gesprek aan. Wiggert en Michel koppelen een interessant verdienmodel aan de podcast, namelijk crowdfunding voor het aanschaffen van nieuwe apparatuur.
9 Online marketing made easy with Amy Porterfield: Amy bewijst dat het mogelijk is om een succesvol verdienmodel te koppelen aan je podcast. Natuurlijk is de Amerikaanse markt groter dan de Nederlandstalige. En toch zie je hoe verrijkend het voor je bedrijf is als je consistent waardevolle en relevante content maakt voor jouw publiek. Amy wisselt eigen podcasts en interviews af. Al zijn er voorbeelden die het tegendeel bewijzen, mijn inziens is deze afwisseling van belang om jouw ‘brand’ optimaal te laden en Amy is daar een mooi voorbeeld van.
10 In het Rijks: Deze podcast van het Rijksmuseum vertelt de verhalen van de kunstwerken in het museum, maar beantwoor . Inspirerend, omdat duidelijk maakt dat podcasting echt achtergronden kan vertellen waar je in je bedrijf (of in dit geval: in het museum) geen ruimte voor hebt. Lekker wegdromen bij kunst, dat is wat je bij Rijks doet.
11 The GaryVee Audio Experience: De naam van deze podcast zegt het al, deze podcast van host Gary Vaynerchuk levert je een ervaring. Al zes jaar lang publiceert hij dagelijks inspiratie voor ondernemers in zijn podcast. Gary bewijst net als vele andere consistente podcasters dat continu relevant zijn voor je doelgroep z’n vruchten afwerpt in je bedrijf.
12 Lessen voor een rijker leven: Deze podcast reeks van in totaal 7 afleveringen is gemaakt door private bank Insinger Gilissen waarmee ook dit bedrijf bewijst dat het voor ieder bedrijf in elke branche interessant is om aan podcasting te denken. In deze podcast wordt gasten als Monique van de Ven, Hedy d’Ancona en Adriaan van Dis gevraagd wat hun definitie is van een rijker leven aan de hand van een brief die ze schrijven aan hun jongere zelf. Een heel mooi voorbeeld hoe je je ‘brand’ en kernwaarden als bedrijf echt kunt laden met een podcast.
Welke lessen kun jij uit deze inspiratie bronnen halen voor jouw eigen onderscheidende podcast?
1 Bedenk hoe je je podcast content wilt inzetten. Laat je je podcast transcriberen, zodat je er blogs van kunt maken? Of laat je een video meelopen, zodat je zowel audio als video- content hebt? Denk slim na.
2 Wat is je format, het doel van je podcast? Zorg dat je een duidelijk format hebt, luisteraars houden van herkenbaarheid, zoals vaste items in je afleveringen. En wees consistent!
3 Heb je wel eens nagedacht over een slimme spin off van je podcast? Zoals een event vullen door luisteraars van je podcast of een boek uitgeven met mooie verhalen uit alle afleveringen?
4 Kijk verder dan je neus lang is en doe geen aannames over een podcast binnen jouw branche of voor jouw bedrijf. Grote merken als Tinder, KLM en IKEA podcasten op hun geheel eigen, unieke manier. Dat kun jij ook.
5 Denk eens anders dan je nu gewend bent in een podcast. Kijk hoe je met creatief editen en het toevoegen van effecten en muziek jouw podcast (nog) dynamischer maakt. Of hoe je vaste rubrieken of vragen toevoegt aan je podcast.
6 Onderzoek welke verdienmodellen mogelijk en passend zijn voor jouw podcast. Verkopen van kaartjes voor je live event? Crowdfunding? Betaalde gasten? Er is meer mogelijk dan je denkt.
7 Verhalen inspireren. En een podcast is een perfect medium om mee te inspireren. Hoe zou het zijn als jij als bedrijf jouw luisteraar kunt laten wegdromen bij de verhalen rondom jouw ‘brand’? En wat zou het voor jouw bedrijf betekenen als jouw podcast afleveringen ervoor zorgen dat jouw luisteraar eindelijk in actie komt?
8 Welke vorm kies jij voor jouw podcast? Ga je zelf podcasts inspreken rondom een thema die relevant is voor jouw doelgroep, als een soort gesproken blog? Of ga je interviewen? Of beantwoord je vragen van luisteraars? Kies een vorm die bij jou past.
9 Wat wordt de frequentie van je podcast? Zorg ervoor dat je daarin consistent bent en blijft. Liever aangeven dat je wekelijks publiceert dan dat je zegt dagelijks te publiceren en na een half jaar alweer stopt. Doe wat je zegt, daardoor creëer je vertrouwen en credibility bij je luisteraar.
10 Durf te kiezen voor een niche en maak voor deze doelgroep relevante content. Je mag echt heel specifiek zijn en uitblinken in jouw specialisme.
11 Wil jij een podcast reeks maken rondom een onderwerp of wordt jouw podcast er eentje waar je regelmatig, bijvoorbeeld eens per week, publiceert? Veel makers denken dat ze zich meteen aan een wekelijkse frequentie moeten commiteren als het om podcasten gaat. Maar als jij relevante content deelt in een afgeronde reeks, kan dit ook al heel waardevol zijn.
12 Zorg dat je podcast volledig aansluiten bij de kernwaarden van je bedrijf én van jou als ondernemer. Durf authentiek, persoonlijk en origineel te zijn, dan scoort jouw podcast het best.
Ik zou het geweldig vinden als dit blog jou inspireert. Laat me weten: mirjamhegger.nl/contact/. Welke podcast vind jij het meest inspirerend? Een uit bovenstaand rijtje of een heel andere? Welk ingrediënt kies jij om toe te passen in jouw eigen podcast? Leuk om van je te horen!
Podcasting is hot en happening. Ik schreef hierover het Podcast Trend Rapport 2020 waarin je super beknopt leest wat de 11 belangrijkste podcast trends zijn in 2020, zodat jij eindelijk je podcast start of serieus gaat nemen. Download het Podcast Trend Rapport nu helemaal gratis via deze link.
2 reacties
Wij maken een podcast!
Dat is leuk!