14 interviewtips voor jouw podcast

Voor mijn eigen podcast interviewde ik meer dan vijftig inspirerende ondernemers. Zo sprak ik bijvoorbeeld met Tibor Olgers, Charlotte van ’t Wout, Eelco de Boer en Arjan Vergeer. We spraken over hun inzichten, lessen, successen en mislukkingen. Daarnaast verzorg ik interviews voor andere bedrijven, waaronder winst.nl. Eén keer in de twee weken mag ik voor hun podcast een ondernemer interviewen. Dat interview is te beluisteren via het podcastkanaal van winst.nl.

Zo was ik vlak voor de coronacrisis op het evenement van ondernemer Anne Quaars. In een zaal van zo’n twintig vrouwen, interviewde ik Anne voor haar eigen podcast. Dit leverde waardevolle content op, want er stond ook een camera bij die de interviews live registreerde. Zo’n podcast als deze zorgt ervoor dat je de tekst, quotes en beelden kunt hergebruiken. Denk aan content voor je nieuwsbrief, website en verschillende socialemediakanalen.

Onlangs ontdekte ik dat ik meer dan honderd podcastinterviews heb gedaan! Inmiddels kan ik dus heel wat tips voor je podcast delen. In deze blog deel ik 14 interviewtips voor jouw podcast.

Tip #1: bereid je podcastinterview goed voor

Ja, ik bereid mijn eigen interviews altijd goed voor, maar nee, ik volg geen vaste vragenlijst als mijn gast voor me zit. Ter voorbereiding lees ik me alvast in: wat zijn belangrijke ‘wapenfeiten’ in zijn of haar leven/ carrière? Wat heeft hij/ zij daarover gezegd in eerdere interviews? Wat valt op?

Ik maak aantekeningen en schrijf steekwoorden op. Dit neem ik mee tijdens het interview. Daarnaast bedenk ik altijd wat ik in ieder geval uit het gesprek wil halen: welke vragen moet ik daarvoor stellen?

Les #2: zorg dat je op tijd aanwezig bent voor het interview

Ik kies ervoor om mijn interviews (grotendeels) bij gasten thuis of op kantoor te doen. Voor een speciale podcastreeks in de zomer, koos ik ervoor om mijn gasten via Zoom te interviewen. Vanwege de kwaliteit ga ik liever voor live-interviews, zodat ik mijn eigen apparatuur (twee Sure microfoons) kan meenemen. Als ik aankom bij de gast moet alle apparatuur eerst opgezet worden. Dat neemt best wat tijd in beslag, maar dat geeft mij tegelijkertijd de tijd en ruimte om even rustig te ‘landen’ en de gast wat beter te leren kennen.

Les #3: stel jouw podcastgast op z’n gemak

Uit ervaring blijkt dat de meeste gasten -ook al zijn ze vaker geïnterviewd- het vaak best spannend vinden. Stel jouw podcastgast op z’n gemak.

Ik vind het best lastig om hier tips over te delen, want ik krijg vaak te horen dat mijn aanwezigheid ervoor zorgt dat mensen zich op hun gemak voelen. Eigenlijk is dat direct mijn tip: zorg dat je zelf rustig bent, ook al interview je iemand waar je tegenop kijkt.

Les #4: zorg voor een vragenlijst

Als ik een gast uitnodig, stuur ik een voorbereidend document waarin staat waar de podcast over gaat, wat voor vragen ze kunnen verwachten en wie ik ben. Als ik het interview afneem, heb ik een ander lijstje wat ik van tevoren doorneem. Bijvoorbeeld: zijn er dingen waar je niet over wilt praten? Wil je een prijs weggeven of wat doen we als de telefoon gaat?

Door op deze manier de praktische zaken ‘af te vinken’, kunnen we het gesprek rustig ingaan.

Les #5: bedenk een goed format voor jouw podcastinterview

Als format voor mijn eigen podcastinterviews heb ik een vaste vraag die ik iedere gast aan het begin stel, namelijk: hoe Hooked on Business ben jij? Vervolgens starten we het gesprek. Daarna laat ik het gesprek gaan zoals het gaat, de antwoorden van mijn gast zie ik altijd als een uitnodiging om erop door te vragen. Ik heb dus geen vaste vragen, omdat ik het persoonlijk ook niet prettig vind om naar een interview te luisteren waarin een vaste ‘set’ aan vragen wordt afgewerkt. Het gesprek in een podcastinterview gaat pas echt lekker lopen, als er ruimte is voor spontaniteit.

Aan het eind van mijn podcastinterview (en dit is ook weer een terugkerend item in mijn format) leg ik mijn gasten een aantal meerkeuzevragen voor. De vragen kunnen grappig zijn, zoals: bier of wijn? Dit kan ook dieper gaan, zoals: loslaten of vasthouden? Deze vragen bedenk ik deels zelf, deels win ik informatie in bij een partner of collega. Hoe persoonlijker en moeilijker de keuzes zijn voor de gast, hoe leuker!

Les #6: zorg voor een rode draad

Tijdens mijn eigen podcastinterviews stel ik geen vaste vragen, maar ik zorg wel voor een rode draad. Die rode draad van mijn podcast is het onderwerp van mijn podcast (Hooked on Business). De centrale vraag die ik altijd stel is: hoe houd je je verslaving aan het ondernemerschap gezond en hoe bouw je dan een gezond bedrijf op? Zorg dat je deze centrale vraag altijd in je achterhoofd hebt, zodat je niet te veel afdwaalt van het onderwerp.

Les #7: zorg dat je de regie houdt tijdens je podcastinterview

Zorg dat je de regie houdt tijdens je podcastinterview. Dit doe ik door drie ijkpunten: het verleden, heden en de toekomst. Gedurende het gesprek zijn dit drie ijkpunten die ik altijd in de gaten houd. Eerst ga ik dieper in op het verleden: hoe is deze gast gekomen waar hij nu is? Dan het heden: hoe is het nu hij hier is? Tot slot de toekomst: wat zijn de plannen? Als je deze drie punten in je achterhoofd houdt, is het veel makkelijker om de regie te pakken en te behouden in je gesprek.

Les #8: durf te vragen

Het lijkt een open deur in een interview, maar: durf te vragen! Laat je niet afleiden door de mimiek of non-verbale signalen van een gast. Neem niets persoonlijk op. Je gast kan ook verrast kijken, omdat hij een vraag niet verwacht, of omdat hij in z’n hoofd met iets heel anders bezig is. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Als dat je intentie is, geeft je gast graag openheid.

Les #9: vraag door tijdens je interviews

Veel interviews blijven kabbelend aan de oppervlakte. Je ziet vaak dat een interviewer genoegen neemt met een antwoord, zonder dat er wordt doorgevraagd. Als je het mij vraagt, vind ik dit een gemiste kans! Tegelijkertijd snap ik ook de schroom, want ook ik voel dat regelmatig als ik in een gesprek zit. Juist op dat moment heb je lef nodig om door te vragen, maar dit ligt natuurlijk aan jouw intentie. Is je intentie om een sappig verhaal eruit te halen, of ben je oprecht nieuwsgierig naar het antwoord van je gast? Dat laatste zal je gast als uitnodigend ervaren om zich kwetsbaar op te stellen. Dus als je terughoudendheid voelt: blijf nieuwsgierig en bedenk, want je zit er nu toch. Dus hup, doorvragen!

Les #10: vat samen wat je besproken hebt

Veel gasten vinden het lastig om structuur aan te brengen in het gesprek. Jij, als interviewer, bent de aangewezen persoon om dat te doen. De makkelijkste tool is om dit samen te vatten. Dat vraagt van jou om de leiding te nemen en dat is soms best lastig, omdat je gast misschien alweer bij een volgend verhaal is. Mijn persoonlijke ervaring is dat het voor zowel je gast als jezelf fijn is om samen te vatten wat jouw gast zojuist gezegd heeft. Vind je dit moeilijk? Zorg dan dat je aantekeningen maakt van de woorden die je gast zegt en herhaal in de samenvatting letterlijk de woorden van je gast.

Heel simpel eigenlijk, je hoeft alleen maar de woorden van je gast te herhalen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de volgende zin: “wat ik je net hoorde zeggen, is …”. Ook stel ik altijd de vraag: “klopt dat?” Soms klopt het niet helemaal en dan laat je de gast samenvatten.

Les #11: de kracht van stilte tijdens een podcastinterview

Niets is irritanter dan luisteren naar een gesprek wat uiteindelijk ‘gebabbel’ wordt, vind je niet? Om echt diepgang in een gesprek te krijgen, zijn stiltes nodig. Sta jezelf die stiltes toe. Vaak zijn mensen geneigd om stiltes tegen te gaan door te gaan ‘babbelen’. Weg diepgang, weg reflectiemoment. Geef jezelf én je gast de tijd om na te denken en om ergens op terug te komen. Nog dieper te duiken. Durf de kracht van stilte toe te passen in en interview.

Les #12: stel korte vragen

Eén van mijn valkuilen is dat ik een vraag te ingewikkeld of te lang maak. Dat zorgt voor verwarring bij de gast. Kijk of jouw vraag kort en simpel te stellen is. Doorvragen kan altijd nog. Ben je toch in de ingewikkelde of lange valkuil gevallen? Herstel door te zeggen: “wat ik eigenlijk wil vragen, is...”.

Les #13: zie jouw podcastinterview als een puzzel

Wat ik zo leuk vind aan een interview, is dat het een soort puzzel is die je oplost. Je hebt vragen waarbij je nieuwsgierig bent naar het antwoord. Laat zien dat je oprechte interesse hebt in je gast. Hij geeft antwoorden en je ‘puzzel’ wordt langzamerhand ingevuld. Maar, die puzzel hoeft niet in je hoofd te worden opgelost. Ga niet te veel bedenken wat je allemaal nog uit het interview wil halen, maar zorg dat je echt in het moment aanwezig bent. Je zult zien dat hier de mooiste gesprekken én een waardevolle connectie door ontstaan.

Les #14: have Fun!

Geniet van het interview en herinner jezelf daar gedurende het interview aan. Voor je het weet is het voorbij! Vaak interview je iemand die je écht interessant vindt en waarbij je benieuwd bent naar het antwoord. Dat is iets om blij van te worden, toch? Dus: geniet lekker van het gesprek en de mooie connectie die ontstaat. Have Fun!

Ik ben heel benieuwd, welk van de bovengenoemde interviewtips spreken jou het meest aan voor jouw bedrijf? In mijn ‘Podcast Stappenplan’ lees je exact hoe je jouw podcastfundament neerzet, zodat je ontdekt hoe je met alleen maar je eigen stem meer klanten krijgt en je concurrent voorbijraast. Wil jij een handig stappenplan voor het starten van je eigen podcast? Deze kan je via deze link aanvragen. I’m sure: dit is jouw podcastmoment, just start! Warme groeten, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *