14 technische podcastvragen

Als podcastexpert krijg ik dagelijks technische vragen over podcasten, zoals:

 • Welke apparatuur moet ik gebruiken?
 • Hoe neem ik een podcast op?
 • Welk editingprogramma is handig?
 • Op welke podcastplatformen moet ik staan om goed beluisterd te worden?

Het technische gedeelte van een podcast is vaak één van de redenen waarom bedrijven het maken van een podcast blijven uitstellen. Zonde, want zo ingewikkeld hoeft het zeker niet te zijn! Daarom beantwoord ik in deze blog de 14 meest gestelde technische vragen als het om podcasten gaat.

Here we go!

#1: wat is een podcast eigenlijk?

Een podcast is niets anders dan een geluidsbestand dat mensen kunnen beluisteren. Wat maakt een podcast nou zo speciaal? Iedereen ter wereld kan jouw podcast beluisteren met een podcast-app. Als luisteraars je podcast van tevoren downloaden, hoeven ze op het moment van luisteren niet eens online te zijn.

#2: waarom is een RSS-feed nodig?

Het downloaden van je podcast wordt mogelijk gemaakt door een zogenaamde ‘RSS-feed’. Dit is eigenlijk niets meer dan een verwijzing (URL) naar een bestandje waarin staat welke podcasts jij hebt en waar deze te beluisteren zijn. Je kunt bij verschillende kanalen je RSS-feed aanmelden, bijvoorbeeld iTunes of Spotify. Vervolgens kunnen potentiële luisteraars jouw podcast opzoeken op deze platforms en beluisteren.

#3: hoe zit het met hosting van een podcast?

Je hebt een stukje webruimte nodig om je podcasts op te slaan en toegankelijk te maken. Dit doe je bij voorkeur bij een speciale podcasthost. Deze heb je in alle soorten en maten. Mijn eigen podcast ‘Hooked on Business’ wordt gehost bij Podbean. Dit is een goed en betaalbaar platform, waarbij je niet verplicht bent om de RSS-feed van de host te gebruiken. Een andere host die ik aanraad is ‘Soundcloud’. Soundcloud is iets goedkoper dan Podbean, maar bij deze host ben je echter wel verplicht om de RSS-feed van de host te gebruiken.

#4: kan ik mijn podcast met mijn telefoon opnemen?

Jazeker, je kunt je podcast gewoon met je telefoon opnemen. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om vandaag nog te beginnen met podcasten, want jij hebt waarschijnlijk wel een mobiele telefoon. Echter, sta ik zelf voor optimale audiokwaliteit bij zowel mijn eigen podcast, als de podcasts van klanten. Regelmatig hoor ik van mijn eigen luisteraars dat ze mijn podcast prettig vinden om naar te luisteren. Zelf haak ik af als ik een podcast luister van slechte audiokwaliteit. Dus, ik bezuinig hier nooit op. Door goede geluidskwaliteit houd je je luisteraars langer vast en luisteren ze vaker naar een nieuwe podcast.

#5: wat is goede opnameapparatuur als je alleen opneemt?

Mijns inziens begint het maken van een kwalitatief goede podcast met een goede microfoon. Ik begon met het opnemen van mijn eigen podcast met een USB-microfoon, de Blue Yeti. Dit is een goede microfoon en is geschikt als je de podcast alleen doet. Je kunt normaal gesproken echter maar één USB-microfoon aansluiten op een computer, maar als je iemand interviewt werkt één microfoon minder prettig. Het is niet bevorderlijk voor de kwaliteit om een interview met één gezamenlijke microfoon op te nemen.

#6: wat is goede opnameapparatuur als je interviewt?

Ik heb geïnvesteerd in twee goede microfoons; de Shure SM7B heeft deze optie. Dit is een hele goede microfoon met een warm geluid. Het is een echte studiomicrofoon, maar je moet de microfoon heel dicht bij je mond houden om een goed geluid te krijgen. Een goed alternatief (en een stuk goedkoper) is de Shure SM58. Deze microfoon is heel robuust en kun je ook gemakkelijk buiten gebruiken. Ook gebruiken veel podcasters een Røde microfoon. Als je onderweg een podcast wilt opnemen kun je ook kiezen voor de Rodecaster of de Zoom H6.

#7: is er meer apparatuur nodig dan alleen een microfoon?

Bij de microfoons zonder USB (zoals de Shure die ik heb) heb je een voorversterker nodig. Dit is een kastje dat het geluid versterkt en omzet in een signaal dat via een USB-kabel naar je computer gaat. Ik gebruik zelf de PreSonus AudioBox USB 96. Op deze voorversterker kun je maximaal twee microfoons aansluiten.

Het nadeel hiervan is, dat mensen een microfoon moeten delen, als je meer dan twee mensen interviewt. Dat is erg onhandig, daarom zou ik zeker een voorversterker met meer microfoonaansluitingen overwegen. De Zoom H-serie is erg geschikt als je veel onderweg bent. Deze is compact én je hebt geen computer nodig, tijdens de opname. Je slaat de podcast op in het intern geheugen van de Zoom.

#8: ik begin net en wil nog niet te veel investeren, wat raad je aan?

Als je nog niet veel wilt investeren, zie ik een goedkoop alternatief: een dasspeld microfoon die je gewoon in je telefoon steekt. Natuurlijk kun je ook de audiorecorder van je telefoon gebruiken, maar ja, je weet inmiddels wat ik daarvan vind (zie vraag 4 😊).

#9: waar vind ik een leuke jingle voor mijn podcast?

Een jingle in je podcast is natuurlijk superleuk, er is dan ook genoeg te vinden op internet. Let op: kies altijd rechtenvrije muziek! Persoonlijk vind ik het sympathiek om de maker van de muziek iets te betalen, daarom kocht ik de jingle voor mijn podcast voor een paar tientjes shutterstock.com. Via de site https://artlist.io krijgen mijn klanten een jingle als we samen de Expert Podcast opnemen.

#10: welke opnamesoftware raad je aan om een podcast te maken?

Voor de opname gebruik ik het gratis programma Audacity. Dit werkt prima en is heel gebruiksvriendelijk. Audacity heeft ook een nadeel, want als het programma’s crasht tijdens een opname, heb je geen opname meer. Met een beetje geluk heeft het programma een herstelbestand kunnen maken en hoef je de opname niet meer helemaal opnieuw te maken. Veel andere programma’s schrijven de opname direct weg als leesbaar bestand (zoals een .WAV-file). Hierdoor gaat er niets verloren als het programma crasht. Ik heb in alle jaren dat ik Audacity gebruik nog geen problemen gehad. Als je een Mac hebt, kun je het meegeleverde Garageband gebruiken. Ook kun je betaalde opname software aanschaffen, zoals van Adobe.

#11: welke software raad je aan om de opname te bewerken?

Voor het bewerken van de opname kun je dezelfde software gebruiken als waarmee je opneemt, zoals Audacity of Garageband. Natuurlijk kun je dit ook overlaten aan een audioprofessional, zoals ik voor de ‘Expert Podcasts’ doe. Toch kun je dit ook prima zelf doen.

#12: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn podcast beter beluisterd wordt?

Het klinkt misschien logisch: hoe beter jouw podcast zichtbaar en vindbaar is, hoe meer ‘ie beluisterd wordt. Daarom raad ik je zeker aan om je podcast op zoveel mogelijk platformen (zie vraag 3) neer te zetten. Daarnaast kun je in mijn blog: “start je eigen podcast in 3 simpele stappen” negen promotietips lezen die je direct kunt inzetten om meer luisteraars te krijgen.

#13: waar kan ik zien hoe vaak mijn podcast beluisterd wordt?

Statistieken kun je bekijken via je eigen podcasthost. Daarnaast kun je in de podcastrankings van Spotify en Itunes zien hoe je gaat in de rankings. Zo stond de ‘Hooked on Business podcast’ bijvoorbeeld meteen op nummer één bij de lancering in de categorie zakelijk! Het is natuurlijk superleuk om de rankings bij te houden. Ook helpt het als je luisteraars een review achterlaten, dus vraag daar ook om, bijvoorbeeld in je vaste outro.

#14: welke afbeelding plaats ik bij mijn podcast?

De afmeting van de afbeelding die je nodig hebt om aan te melden bij Itunes is 3000 x 3000 pixels. Als je een personal brand hebt, raad ik je zeker aan om een goede eigen foto als visual te gebruiken, met daarop de titel van je podcast. Scrol eens door je podcast-app heen om visuals van anderen te zien ter inspiratie. Maak vervolgens een eigen, unieke en toffe visual van jouw eigen podcast.

Ik ben heel benieuwd, wat is jouw antwoord op deze vragen:

Welke technische vraag over het maken van een podcast heb jij misschien nog?

In mijn ‘Podcast Stappenplan’ lees je exact hoe je jouw podcastfundament neerzet, zodat je ontdekt hoe je met alleen maar je eigen stem meer klanten krijgt en je concurrent voorbijraast.

Wil jij een handig stappenplan voor het starten van je eigen podcast? Deze kan je via deze link aanvragen.

I’m sure: dit is jouw podcastmoment, just start!

Warme groeten,

Mirjam

2 reacties

 1. Hoi Mirjam,

  Ik ben mij momenteel aan het verdiepen in podcasts en vroeg me af of ik de muziek die ik via shutterstock aanschaf ook mag gebruiken op youtube en online programma.
  Heb jij een volledige nummer aangeschaft of alleen een fragment van een aantal seconden?

  Kan het zo niet vinden en dacht wellicht weet jij dit wel gezien jij dit misschien wel langer doet.

  Hopelijk kan jij mij verder helpen.

  Vriendelijke groet,
  Samara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *