15 Kinder Podcast Tips (2022)

Podcast tips met Mirjam Hegger

Jengelende kinderen op de achterbank, een regenachtige vakantiedag en alle films zijn nu wel bekeken… Wat doe je dan? Podcasts luisteren natuurlijk! In totaal lees of hoor je 15 kinder- en familie podcast tips voor deze zomer, zodat je kind zich nooit meer verveelt én jullie gezellig met elkaar naar mooie verhalen kunnen luisteren.

Hieronder staat de podcast en daaronder kan je de tips lezen. Heel veel luister- of leesplezier!

Jengelende kinderen op de achterbank, een regenachtige vakantiedag en alle films zijn nu wel bekeken… Wat doe je dan?

Podcasts luisteren natuurlijk! Je leest in totaal 15 kinderpodcast tips voor deze zomer, zodat je kind zich nooit meer verveelt.

Want als je een podcast luistert, kun je je fantasie de vrije loop laten gaan. Je ziet een verhaal helemaal voor je en dat is goed voor de creatieve ontwikkeling van het kinderbrein.

Daarnaast is een podcast luisteren ook nog eens educatief verantwoord, want mensen herinneren zich na twee weken 2x zoveel, nadat ze erover hoorden in plaats van erover lazen. En gaan kinderen ideeën aan die 2 tot 3 niveaus hoger liggen dan hun normale leesniveau zou toestaan (bron: kinderpodcasts.nl).

Daarom lees je in dit blog 15 kinder- en familie podcast tips waardoor jij en je kind (eren) zich nooit meer vervelen.

Luister je liever dan je leest? Dan kun je de bijpassende podcast beluisteren in een nieuwe aflevering van mijn Podcast Masters Podcast.

Laten we beginnen met de tips bij de jongste leeftijdscategorie:

Podcast tips leeftijd 3 – 6 jaar

Bolletje en Pluisje

Bolletje en Pluisje is een spannende podcastserie voor kinderen vanaf 3 jaar. Je hoort avonturen van Bolletje en Pluisje in behapbare afleveringen van een kleine vijf minuten.

De Magische Eenhoorn

Deze podcast met meditaties is voor kinderen vanaf 5 jaar. Wil je je kind helpen om in slaap te komen? Spanningen te verwerken? Zet dan een meditatie op van De Magische Eenhoorn.

Droomtheater het Oor

Net alsof je naar een poppenkast zit te kijken, maar dan in je oren, dat is de Droomtheater het Oor Podcast. Elke aflevering hoor je een avontuur van Konijn Jibbe.

Meester Bertus leest voor

Zelf geen tijd om voor te lezen? Zet dan een aflevering van Meester Bertus op waarin hij korte verhaaltjes van zo’n drie minuten voorleest.

Podcast tips leeftijd 7 – 10 jaar

Ron wil een tattoo

Ron wil een tatoeage, maar dat mag niet van zijn moeder Volg de avonturen van Ron, de reus, zeemeermin Trudy, Pedro de Wonderpiraat en andere helden in de podcast Ron wil een tattoo. Voor kleine en grote kinderen elke week een nieuw avontuur.

Op Houten Banden

Een podcast reeks van vijf aflevering over hoe schoolkind Leendert de bevrijding van Nederland beleeft. Best spannend, dus geschikt voor kinderen in de hogere groepen.

Wetenschapje

Monsters bestaan helemaal niet. Maar hoe werken vulkanen dan wel? En waarom barsten ze soms uit? En hoe komt het dat we dat niet of toch niet zo nauwkeurig kunnen voorspellen? Deze podcast over wetenschap is voor grote en kleine denkers.

De Waanzinnige Podcast

In De Waanzinnige Podcast vertellen kinderen over hun lievelingsboeken. Deze kinderpodcast is er voor alle basisschoolkinderen die van verhalen houden.

Podcast tips leeftijd 11 – 14 jaar

Toen was ik 12

Een podcast van Willem Wever waarin spannende verhalen worden verteld door kinderen die ze echt meemaakten. Zoals de Bijlmerramp, de treinstaking in Bovensmilde en de vuurwerkramp in Enschede.

Leesbeesten & Luistervinken

In de Leesbeesten en luistervinken podcast gaan kinderen uit groep 6 t/m 8 in gesprek met hun favoriete kinderboekenschrijvers, zoals Paul van Loon en Jacques Vriens.

Frankie

Frankie is een podcast gemaakt voor pubers door pubers waarin zij vertellen over wat ze meemaken, waar ze mee worstelen en wat ze leren. Bijvoorbeeld leven met een zieke moeder, teveel gamen en een eetstoornis.

Papa en mama zijn gescheiden

In de kinderpodcast Papa en mama zijn gescheiden hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders.

Podcast Tips voor de hele familie

Dik Voormekaar Show

In de Dik Voormekaar Show hielden o.a. André van Duin en Ferry de Groot mensen in de zeventiger en tachtiger jaren aan de radio gekluisterd. Na vijftien jaar kun je de gortdroge humor van Ferry en de woede-aanvallen van Ome Joop wederom beluisteren in deze podcast reeks. Lekker luisteren en in een deuk liggen met de hele familie!

Parel Radio

De mooiste radio documentaires en hoorspelen, geselecteerd door bevlogen radiomakers. Even zoeken naar een aflevering die jullie allemaal leuk vinden en luisteren maar!

Iemand

In de podcast ‘Iemand’ hoor je een verhaal van iemand die iets ongelofelijks heeft meegemaakt. Je hoort bijzondere levensverhalen. Of grote prestaties. Laat je oren klapperen door het luisteren naar deze verhalen.

Echt Gebeurd

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Laat je verrassen door deze veelal ongelofelijk waargebeurde verhalen.

De Brand in het Landhuis

Dit is 1 van de true crime podcast in Nederland die je aan je koptelefoon of oortjes gekluisterd houdt. De podcast makers Marion Oskamp en Simon Heijmans trekken je vanaf het allereerste moment mee in hun zoektocht om de mysteries rondom de moord op de Vughtse miljonair Ewald Margraff te ontrafelen. Heerlijk om achter elkaar te luisteren met het hele gezin met kinderen vanaf een jaar of 10.

Dank voor alle input van mijn volgers bij het schrijven van dit artikel! Onder andere van Tjeerd van den Elsen van kinderpodcasts.nl. Ik heb Tjeerd hierover ook geïnterviewd. Dit gesprek is te beluisteren in mijn podcast. Ga naar je eigen podcast app op je telefoon en zoek op Podcast Masters. Beluister het interview met Tjeerd voor nog meer tips! Voor het schrijven van dit blog heb ik veel inspiratie gehaald uit de site kinderpodcasts.nl

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw kinder-/ familie podcast tip voor deze zomer. Laat onderaan dit artikel even weten:

Wat is jouw kinder podcast tip??

Laat het me weten in een reactie onder dit blog 👇

Wekelijks schrijf ik een blog vol podcast inspiratie. Waarin je super concrete tips krijgt als je wilt gaan podcasten (of je podcast eindelijk serieus wilt nemen). Maar ook inspiratie om ervoor te zorgen dat jouw podcast echt onderscheidend en uniek wordt, zonder anderen te kopiëren. Jouw eigen podcast die ervoor zorgt dat je luisteraars ‘hooked’ worden aan jouw podcast. En waarschijnlijk ook een beetje aan jou 😉

I’m sure: dit is jouw podcast moment, just start!

Wil je je eigen podcast starten en wil je daarvoor een handig stappenplan? Dat kan, deze kan je hier downloaden.

18 reacties

  1. Ha Mirjam, bedankt voor je post, leuk! Wij zijn recentelijk begonnen met de podcast ‘Kinderverhaaltje.nl’. We herschrijven klassieke sprookjes tot moderne vertellingen. Ben heel benieuwd of je het leuk vindt en nog tips hebt. Gr Pim

  2. Ik raad ook de gestolen schilderijen van Jopie Huisman aan de podcast makers Marion Oscamp en Simon Heijmans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *