20 Podcast Do’s and Don’ts

podcasting do's and don'ts

“Ik wil graag mijn eigen podcast starten, maar waar en hoe begin ik?” Deze vraag wordt me dagelijks gesteld. En natuurlijk kun je het wiel zelf uitvinden, maar het bespaart je tijd en een hoop frustraties als je leert van iemand die je voorging.

Als je iets nieuws leert, of het nu saxofoon spelen, breien of een podcast opnemen is, dan zijn er een aantal do’s and don’ts die heel handig zijn om te weten voordat je begint. Aangezien ik zelf al een aantal keren een podcast startte én daar anderen mee help, zette ik 10 Do’s en 10 Don’ts voor het maken van je eigen podcast op een rijtje. Zodat je het wiel niet meer opnieuw hoeft uit te vinden en leert van mijn fouten en successen.

Je kunt ze ook beluisteren in de podcasts die ik erover gemaakt heb. Hier de 10 do’s:

Do #1 Start

Podcasts groeien als kool en ook in 2020 zal het aantal podcasts en luisteraars doorgroeien. 2020 zal niet het eindstation van de groei zijn. De verwachting is dat het maken en luisteren van podcasts de komende jaren net als de afgelopen jaren explosief zal groeien. Dat betekent dat het nu nog mogelijk is om met jouw eigen podcast een enorm verschil te maken voor je luisteraars. Wacht dus niet met het beginnen van je eigen podcast, maar Start.

Do #2 Professionaliseer

Doordat er meer podcasts bijkomen, zullen podcast makers zich gaan onderscheiden door de podcast shows te professionaliseren. In Amerika zijn prachtige hoorspelachtige blockbuster te beluisteren van o.a. Netflix en HBO, maar ook in Nederland zijn mooie true crime voorbeelden zoals De Moord op Patrick, De Brand in het Landhuis en Laura H. Misschien is dit voor jouw eigen podcast nog een stapje te ver, maar kijk hoe je jouw eigen podcast kunt professionaliseren, bijvoorbeeld door goede apparatuur te gebruiken en in het editing proces tunes, audio effecten of muziek toe te voegen.

Do #3 Vraag

Vraag je luisteraars om zich te abonneren op je podcast of een review achter te laten over je podcast. Dit kun je doen door deze vraag te stellen in een vaste outro van elke aflevering. Op die manier zal je podcast hoger komen in de podcast ranking. En dus sneller worden beluisterd door anderen. Vraag ook of je luisteraars je aflevering willen delen. Heb je bijvoorbeeld een podcast met restaurant tips, vraag of je luisteraars (waarschijnlijk restaurant liefhebbers) jouw podcast willen delen met andere restaurant liefhebbers die zij kennen.

Do #4 Kies

Durf te kiezen voor een niche en maak voor deze doelgroep relevante content. Je mag echt heel specifiek zijn en uitblinken in jouw specialisme. Zo is er in Amerika een podcast over kantoor artikelen. Misschien nét iets te specifiek voor jou zelf 😉 Maar even om aan te geven dat hoe specifieker jij kiest, jouw luisteraar ook heel gericht jouw podcast kiest.

Do #5 Persoonlijk

Je mag in een podcast heel persoonlijk zijn. Hoe authentieker jij bent in je podcast, hoe beter jouw luisteraar jou kan leren kennen. Een gevolg is dat ze jou gaan vertrouwen. Daardoor luisteren ze vaker naar je podcast én zullen ze podcast tippen aan anderen.

Do #6 Slimme content creatie

Bedenk hoe je je podcast content wilt inzetten. Laat je je podcast transcriberen, zodat je er blogs van kunt maken? Of laat je een video meelopen, zodat je zowel audio als video- content hebt? Denk slim na, op deze manier kun je je content oneindig hergebruiken en wordt je podcast geen ‘dingetje erbij’.

Do #7 Out of the box

Kijk verder dan je neus lang is en doe geen aannames over het starten van jouw eigen podcast. Grote merken als Tinder, KLM en IKEA podcasten op hun geheel eigen, unieke manier. Maar je hoeft echt geen groot bedrijf te zijn om te starten, dat kun jij ook! Denk creatief en out of the box. Kijk hoe je met creatief editen en het toevoegen van effecten en muziek jouw podcast (nog) leuker maakt. Of hoe je vaste rubrieken of vragen toevoegt aan je podcast.

Do #8 Verwijzen

Bereid je podcast voor, niet alleen de onderwerpen of volgorde, maar kijk ook waar je onderwerp eerdere podcast afleveringen raakt, zodat je kunt verwijzen. Op die manier is de kans groot dat jouw luisteraar meerdere afleveringen van jouw podcast luistert. Wist je trouwens dat 85% van jouw luisteraars meerdere afleveringen vanjouw podcast luistert? Veel hè?!

Do #9 Format

Denk van te voren na over een vast format van je podcast afleveringen, dit scheelt op de lange termijn veel tijd. Wat is je doel van je podcast? Wat is de centrale vraag die je beantwoord wilt hebben? Welke rode draad zit er in elke aflevering, zonder saai te worden natuurlijk. Maar een rode draad zorgt wel voor herkenbaarheid, en daar houdt je luisteraar van, zoals bijvoorbeeld door vaste items in je afleveringen. En het maakt het een stuk makkelijker voor jou. Dus: wees consistent!

Do #10 Wees jezelf

Ga geen rol spelen alsof je bijvoorbeeld dat je alles zou moeten weten of allerlei jargon gaat gebruiken. Ook als je een podcast maakt voor een grote organisatie: mensen willen jou leren kennen, ze horen feilloos als je een rol speelt en dat werkt niet bepaald ‘luister-bevorderend’. Wees gewoon jezelf. Geef aan als je het niet weet, durf iets niet te weten, durf te vragen, durf je kwetsbaar op te stellen. Dat is wat je luisteraar wil: jou leren kennen. En niet een rol die je speelt.

Na de 10 Do’s, lees je nu de 10 Don’ts voor het succesvol starten van je eigen podcast.

Deze kan je ook beluisteren via de podcast die ik erover heb opgenomen:

Don’t #1 Stop perfectionisme

Een podcast is geen plek waar je een rol hoeft te spelen of allerlei ingewikkelde vaktermen of jargon hoeft te gebruiken: wees gewoon jezelf. Stop met alle uh’tjes weg te editen of stiltes op te vullen. Jouw luisteraar wil jou horen en dus ook je imperfecties, omdat zij dan horen dat het helemaal niet erg is om imperfect te zijn. Je luisteraar wil ‘the real deal’. Jij bent inspirerend genoeg door gewoon jezelf te zijn. Stop perfectionisme.

Don’t #2 Van informeren naar inspireren

Een podcast is een uitstekend middel om te inspireren, minder om te informeren. Droge opsommingen of saaie statistieken zijn uitstekend voor een rapport of een boek, maar lenen zich minder voor een podcast. Vertel verhalen of laat anderen aan het woord om achtergronden te belichten. Ga van informeren naar inspireren.

Don’t #3 Inconsistentie

Killing voor jouw podcast is niet leveren wat je belooft. Teleurstelling = vertrouwensbreuk. Zorg ervoor dat die niet ontstaat, dus doe wat je zegt. Kondig je aan om eens per week te gaan publiceren? Doe dat dan ook. Elke vrijdag een nieuwe aflevering? Zorg dat die aflevering er ook echt elke vrijdag staat.

Don’t #4 Consumeren

Stop met consumeren, ga produceren. Jij hebt zoveel te vertellen of laat anderen aan het woord. Laat je niet afleiden door allerlei verleidingen zoals samenwerkingen die je niets opleveren of social media posts die je niet brengen waar je moet zijn. Houd de focus op produceren in plaats van consumeren en je hebt in no-time een voorsprong op je concurrenten.

Don’t #5 Niet beginnen

Alhoewel er steeds meer podcasts bijkomen, zijn er maar weinig bedrijven in Nederland die podcasting écht serieus nemen. Kijk om je heen: welk bedrijf heeft een succesvolle podcast? En daarmee bedoel ik een bedrijf die consistent waardevolle afleveringen produceert en geld verdient met zijn podcast? Precies: weinig. Nu is het moment om te gaan podcasten, zeker omdat jouw doelgroep op dit moment thuis is en zit te wachten op jouw kennis en inspiratie die ze tot zich kunnen nemen op een super efficiënte manier: als ze autorijden, sporten of koken bijvoorbeeld. Wat je dus zeker niet moet doen, is wachten met podcasten. Voor je het weet, word je ingehaald. Start!

Don’t #6 Bescheiden

Ben je begonnen met je podcast? Top! Wees dan vooral niet bescheiden en vertel te pas en te onpas over je podcast. Bijvoorbeeld als je ergens gaat spreken, in je boek of als je anderen spreekt, noem je consequent je podcast. En vraag je vrienden, volgers en e-mail lijst om je podcast te delen, het zal je verbazen hoe graag anderen je willen helpen.

Don’t #7 Verkopen

Zorg dat je podcast geen advertentie wordt of commercial, kortom: ga niet verkopen in je podcast, daarvoor is een podcast niet geschikt. Vertel verhalen, laat je luisteraar dromen en verlangen. Dan spreek je het emotionele brein van je luisteraar aan, dat is waar uiteindelijk de koop beslissing wordt gemaakt. Zorg dat je top-of-mind komt bij je luisteraar, op die manier zal hij aan je denken als hij iets zoekt wat jij te koop hebt. Maar ga niet voor de quick win. Een podcast is een duurzame strategie die je op de lange termijn heel veel leads, klanten en inkomsten kan brengen. Denk niet korte, maar lange termijn.

Don’t #8 Starten zonder plan

Zoals je in de intro van dit blog al las, stoppen de meeste podcast makers er na gemiddeld zeven afleveringen al weer mee. Belangrijke oorzaak is dat de meeste bedrijven starten zonder plan of borging binnen de organisatie, waardoor het goede voornemen al snel blijft bij een ‘leuk idee’ en verzandt. Van te voren nadenken over de belangrijkste ingrediënten van je podcast is essentieel. Ik maakte hiervoor het gratis Podcast Stappenplan. Wil je dit ontvangen, laat het weten door het plaatsen van een comment onder dit blog, en ik stuur je dan het Podcast Stappenplan helemaal gratis in je DM.

Don’t #9 Slechte kwaliteit

Bespaar niet op je hard- en/ of software. Natuurlijk kun je met je telefoon opnemen, maar zorg dat het tenminste een goede is. Tijdens je podcast afleveringen zit je voor lange tijd in de oren van een potentiële klant. Hoe wil je dat jij ‘blijft hangen’ bij je luisteraar? Vanwege crappy kwaliteit of excellente audio? Informeer je goed en kies voor kwaliteit.

Don’t #10 Wacht nog even met je podcast

Wist drie jaar geleden nog bijna niemand wat een podcast was, nu is een podcast steeds meer ‘mainstream’ en dat zal in 2020 doorzetten. Kortom: podcasts maken én luisteren wordt steeds bekender; even de radio aanzetten of een boek lezen zal steeds meer worden vervangen door het luisteren van een podcast. Je kunt nu nog het verschil maken met jouw eigen podcast, dus wacht niet langer en start nu je eigen podcast.

Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd:

Welke do of welke don’t help jou het meeste om je eigen podcast te starten? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? In de tussentijd kun je alvast aan de slag gaan door het gratis ‘podcast stappenplan’ te downloaden!

2 reacties

  1. Hoi Mirjam, fantastisch niet perfectionistisch zijn, wees jezelf..heerlijk.
    Zou je met drie podcasts al beroemd kunnen worden ? Hihi zou graag beginnen…heb ik wel genoeg te vertellen ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *