Denk jij er al langer over na om je eigen podcast te maken?
Als bedrijf wil je relevant zijn én blijven voor je (potentiële) klanten. Je weet als geen ander wat er speelt bij je doelgroep. En jij hebt de oplossing! Of dat nu een nieuw soort afwasborstel of een unieke afvalmethode is; jij helpt je klant optimaal. Maar, hoe bereik jij jouw potentiële klant, die nu zit te klungelen met een onhandige afwasborstel of telkens weer een nieuw dieet probeert zonder af te vallen?
Je kunt Instagram, YouTube en Facebook gebruiken, maar je hebt tegenwoordig een goedgevulde portemonnee en creatieve campagne nodig om daar op te vallen. Ook als je wilt adverteren in dagbladen en magazines, heb je tegenwoordig een flink budget nodig. Natuurlijk is het ook mogelijk om te gaan netwerken op straat, maar dat is nu vanwege het coronavirus niet zo voor de hand liggend 😉.
Je kunt ook je eigen podcast maken!
Het is goedkoop, laagdrempelig én een podcastluisteraar is enorm loyaal en toegewijd. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde podcastluisteraar maar liefst een half uur tot een uur aandachtig naar jouw podcast luistert. Vergelijk dat eens met een Instagram- of YouTube video waar kijkers razendsnel ‘wegswipen’…
Goed, de cijfers zijn overtuigend; dus je wilt je eigen podcast gaan maken.
Maar hoe begin je om jouw eigen podcast te maken? En wat zou je dan in jouw podcast kunnen delen en wat vooral niet?
In dit artikel lees je vijf manieren om de podcast voor jouw bedrijf razendsnel te starten, zodat je bedrijf ook daadwerkelijk gaat groeien. Tot slot lees je drie simpele stappen én het antwoord op de meest gestelde vraag als het om podcasten gaat. Het is tijd om nu eindelijk jouw eigen podcast te maken!
De vijf verschillende manieren zijn:
Manier #1: maak een solo-podcast
In een solo-podcastaflevering bespreek je een thema of vertel je een (achtergrond)verhaal over je bedrijf, je product of een thema.
Zorg dat je jouw expertstatus ook echt laat zien als je een podcast gaat maken. Je kunt ook een analyse toevoegen aan het interview dat je gedaan hebt. Zie dit als een nabespreking waarin je jouw mening geeft op hetgeen jouw gast zojuist gezegd heeft. Op die manier verzilver je jouw expertstatus.
Manier #2: een podcastinterview
In een podcastinterview spreek je met een andere expert over een bepaald thema. Dit kan gaan om een goed (achtergrond)verhaal rondom jouw specifieke thema. Heb je nog nooit geïnterviewd en heb je geen idee hoe je dit goed kunt doen voor jouw podcast? Lees dan vooral even mijn andere blog waarin ik tien interviewlessen deel.
Manier #3: maak een podcast over een gesprek met iemand
Dit is een significant andere vorm dan een podcast met een interview. Want, tijdens een interview creëer jij een podium voor iemand anders. Jouw gast krijgt de volledige ruimte om zijn of haar verhaal te vertellen en jij creëert hiervoor de setting. Je stelt goede vragen, vat samen en blijft onbevooroordeeld onderzoekend. Tijdens een gesprek ga jij met je gesprekspartner de diepte in rondom een onderwerp en zowel je gast als jijzelf, deelt hierover je kennis, mening en ervaring.
Manier #4: maak een podcast met rubrieken
Maak een podcast met rubrieken, zoals een soort tv-show/radioprogramma. Als je de Linda leest, naar ‘de Coen en Sander show’ luistert of ‘de wereld draait door’ keek, zul je merken dat magazines en tv-programma’s een vast format aanhouden. Op deze manier kun je ook een podcast maken. Denk aan een (vaste) rubriek als ‘luisteraar van de week’, ‘vraag maar raak’ of een vaste gesproken column. Je kunt hiermee natuurlijk creatief zijn en superleuke rubrieken verzinnen voor je podcast. Wat worden jouw rubrieken en wat is grappig, leuk, pakkend én interessant voor je podcastluisteraars?
Manier #5: zoek interactie tijdens je podcast
Bij alle voorgaande manieren kan ik je aanraden om interactie te zoeken tijdens je podcast. Ik bedoel daarmee: betrek de luisteraars bij je verhaal. Zorg voor interactie door vragen te stellen, zoals: “werkt dit bij jou ook zo, zou jij het ook op deze manier doen of zou jij het heel anders aanpakken?”
Het is natuurlijk een goed idee om een koppeling te maken tussen verschillende sociale media. Zo kun je bijvoorbeeld een winactie toevoegen en vragen of jouw luisteraars een screenshot willen delen via sociale media als ze aan het luisteren zijn. Schrijf een tof e-book of checklist die je podcastluisteraar kan downloaden. Op die manier komt deze luisteraar automatisch op jouw nieuwsbrieflijst terecht, zodat jij waardevolle informatie kunt sturen.
De meest gestelde vraag over het maken van een podcast
Dan volgt nu de meest gestelde vraag als het gaat om het maken van jouw eigen podcast:
Is het mogelijk om verschillende manieren in te zetten voor je podcast? Dus; een interview én soms een solo-aflevering?
Mijn antwoord is: ja, dat kan zeker. Sowieso ben jij de host van jouw eigen podcast, dus jij bepaalt! Wat ik je wel adviseer, is herkenbaarheid en consistentie. Kondig niet in aflevering één aan dat je wekelijks gaat interviewen, om vervolgens in week twee een solo-aflevering te publiceren. Je luisteraar houdt van herkenbaarheid en wil weten waar hij of zij aan toe is. Doe wat je gezegd hebt!
Nu je al deze redenen op een rijtje hebt, is de tijd aangebroken om écht in actie te komen. Je bent ervan overtuigd dat jouw visie nu eindelijk gedeeld mag worden met de wereld. Ook weet je zeker dat jouw podcast aan jouw bedrijfsgroei gaat meehelpen.
Maar HOE start je dan eindelijk die eigen podcast?
Ik werk heel gestructureerd met mijn klanten om hun podcast te maken, volgens deze drie stappen:
Stap #1: maak een podcastplan
Maak een podcastplan waarin je jouw doelgroep omschrijft. Beschrijf hierin:
- De vorm die je in de podcast gaat gebruiken
- De frequentie waarin je gaat publiceren
- De lengte van de afleveringen
Ik kan je ook zeker adviseren om voorbeelden van andere podcasts te bekijken/ beluisteren. Kopieer nooit, maar laat je inspireren voor je eigen podcast. Dit Podcast Stappenplan kan je daarbij een enorme hulp zijn, je download ‘m gratis.
Stap #2: creëer en zorg dat je de techniek op orde hebt
Zorg dat je alle techniek op orde hebt, denk aan: materiaal, software, maar ook de RSS-feed. Bedenk welke platforms je wilt gebruiken en hoe je de interviews (als je gaat interviewen) gaat aanpakken.
Stap #3: ga je podcast promoten
Een eigen podcast is leuk, maar je wilt natuurlijk ook luisteraars voor je podcast. Zorg daarom dat je de most valuable podcast in jouw markt wordt. Dit doe je door heel veel waarde te delen. Als je eenmaal weet wat je luisteraars willen horen, kun je ze regelmatig bij je afleveringen betrekken.
Ik hoop natuurlijk dat deze blog jou het laatste duwtje in de rug geeft om nu eindelijk te jouw podcast te maken!
Je podcast inzetten voor je bedrijf?
Binnenkort geef ik weer een Podcast Masterclass. In de Masterclass hoor je hoe je je podcast succesvol kunt inzetten voor jouw bedrijf en welke ingrediënten daarvoor noodzakelijk zijn. Bekijk hier wanneer de volgende Masterclass is en schrijf je hier gratis in.
Warme groet,
Mirjam