Alhoewel ik zelf niet zo van het woord ‘fouten’ houd, deel ik vandaag tóch blog de 10 grootste missers die ik zie als het gaat om podcasten. Je kunt het blog ook als podcast beluisteren:
Niet om anderen te bashen of te demotiveren. Sterker nog: ik denk dat er geen fouten bestaan, dat je allemaal maar kunt leren van missers. Die ik zelf overigens ook rijkelijk gemaakt heb en nog steeds maak.
Dus nee. Dat is zeker niet mijn idee.
Het is mijn intentie om jou met dit blog te behoeden voor deze fouten. Zodat je lekker smooth je eigen podcast start of vol in flow je podcast voortzet. Doe er je voordeel mee! En wil je beginnen met podcasten maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen, welke apparatuur je nodig hebt of hoe je de techniek moet aanpakken? Download dan helemaal gratis mijn Podcast Stappenplan. [LINK NAAR mirjamhegger.nl/stappenplan]
Dit zijn de 8 meest gemaakte fouten die ik zie als het gaat om podcasten:
Fout #1 Gewoon beginnen
Alhoewel ik een enorme voorstander ben van ‘Gewoon Beginnen’, zie ik bij podcasten dat het toch handig is om eerst een plannetje te bedenken voor je begint. Want, geloof het of niet, de meeste podcast makers stoppen gemiddeld alweer als ze maar 7 afleveringen hebben opgenomen. Mijn inziens schort het vaak aan een goed plan. Hoeft niet ingewikkeld, maar denk bijvoorbeeld even na over je doelgroep, onderwerpen en doel van je podcast. En dan natuurlijk: Starten!
Fout #2 Niet beginnen
Dit lijkt bijna haaks te staan op fout #1, maar toch gebeurt het. Je zit vol ideëen, er komen elke dag nieuwe onderwerpen bij. En toch… begin je NIET! Zonde, gemiste kans. Want wist je dat er op dit moment in Nederland helemaal niet zoveel verschillende podcasts zijn? Vaak hoor ik het tegenovergestelde, dan hoor ik: “waarom zou ik gaan podcasten, er zijn er al zoveel!” Uit het laatste onderzoek blijkt dat er in Nederland 5.971 podcasts zijn. Totaal. Vergelijk dat eens met het aantal boeken in een plaatselijke bibliotheek. Dat zijn er al gauw 10.000 per vestiging. Kortom: omdat er nu nog niet zoveel podcast kanalen zijn, is dit het moment om te gaan podcasten. Dus: wat je zeker niet moet doen, is wachten met podcasten. Maar Start!
Fout #3 Niet doen wat je belooft
In Fout #1 las je al dat de gemiddelde podcast maker alweer na zeven afleveringen de pijp aan Maarten geeft, ofwel: ermee kapt. Geen nieuwe afleveringen maakt vanwege uiteenlopende reden die allemaal te vatten zijn onder 1 noemer: Zie fout #1 😊 En dat, terwijl je juist met veel bombarie je podcast hebt gelanceerd en riep dat je wekelijks, wat zeg ik: twee wekelijks! Nieuwe afleveringen zou gaan publiceren. Je snapt ‘m al: Killing voor jouw geloofwaardigheid is het niet leveren wat je belooft. Dus doe wat je zegt. Kondig je aan om eens per week te gaan publiceren? Doe dat dan ook. Elke vrijdag een nieuwe aflevering? Zorg dat die aflevering er elke vrijdag staat. En zorg vooral dat je niet bij het dodelijke gemiddelde van 7 afleveringen gaat horen, ok?!
Fout #4 Informeren in plaats van inspireren
Een podcast is een uitstekend middel om te inspireren, minder om te informeren. Droge opsommingen of saaie statistieken zijn uitstekend voor een rapport of een boek, maar lenen zich minder voor een podcast. Vertel verhalen of laat anderen aan het woord om achtergronden te belichten. Ga van informeren naar inspireren.
Fout #5 Slechte audio kwaliteit
Een boek met een fluffy kaft, ga jij die lezen? Ja, antwoordt je misschien: “als het boek goed is”. Dit geldt precies zo voor een podcast. Als de inhoud goed is, zijn mensen bereid om crappy audio kwaliteit voor lief te nemen. Punt is even: hoe weten ze dat jouw podcast goed is? Juist: door je podcast te luisteren. Weet alleen dat uit onderzoek is gebleken dat luisteraars over het algemeen afhaken als er echo is, de stem zacht of er gekraak en veel achtergrondgeluid te horen is. Lang verhaal kort: zorg dat je audio kwaliteit goed is! Zo niet, dan haakt je luisteraar af.
Fout #6: Podcast als commercial
Stel, je wilt je podcast beginnen om op die manier meer mensen naar je blog te leiden. Of om ervoor te zorgen dat je meer klanten krijgt in je (web) winkel. Zorg dan dat je podcast geen advertentie wordt of commercial, kortom: ga niet verkopen in je podcast, daarvoor is een podcast niet geschikt. Vertel verhalen, laat je luisteraar dromen en verlangen. Dan spreek je het emotionele brein van je luisteraar aan, dat is waar uiteindelijk de koop beslissing wordt gemaakt. Zorg dat je top-of-mind komt bij je luisteraar, op die manier zal hij aan je denken als hij iets zoekt wat jij te koop hebt. Maar ga niet voor de quick win. Een podcast is een duurzame strategie die je op de lange termijn heel veel leads, klanten en inkomsten kan opleveren. Denk niet korte, maar lange termijn.
Fout #7 Tijd
Vaak gehoord obstakel om te gaan podcasten? Kost me teveel tijd. Nee! Je podcast is juist een content kanon wat je enorm veel tijd gaat opleveren. Ik postte toevallig net een podcast die ik een half jaar geleden heb opgenomen. Tekst erbij en hoppa, weer een mooie post op Instagram, Facebook en LinkedIn. Die je eindeloos kunt hergebruiken, want jij maakt natuurlijk super waardevolle content waar jouw volger op zit te wachten. Maak van je podcast een content kanon in plaats van een tijdrovende nieuwe hobby door je content eindeloos opnieuw in te zetten als blog, in je nieuwsbrief of tekst op je website. Let’s GO!
Fout #8 Bescheiden
Ben je net begonnen met je podcast? Top! Wees dan vooral niet bescheiden en vertel te pas en te onpas over je podcast. Bijvoorbeeld als je ergens gaat spreken, in je boek of als je anderen spreekt, noem je consequent je podcast. En vraag je vrienden, volgers en e-mail lijst om je podcast te delen, het zal je verbazen hoe graag anderen je willen helpen.
Dit waren de 8 meest gemaakte fouten van (aanstormende) podcast makers.
Kun je nog wel wat extra hulp gebruiken om deze zomer écht te beginnen met podcasten? Je kunt gratis mijn Podcast Stappenplan downloaden waarmee je stap voor stap je eigen podcast opstart en inspirerende voorbeelden krijgt, zodat je het starten van je eigen podcast niet langer uitstelt.