Als je een grote missie hebt, Interview met Jetske Thielen

Logo Podcast Masters Podcast

Dit interview is ook als audio beschikbaar. Luister hier de podcast of lees het artikel hieronder.

Jetske is al meer dan 15 jaar werkzaam op het gebied van duurzaamheid en werkt sinds 5 jaar als zelfstandig ondernemer. Jetske: “We zijn er met elkaar steeds meer van doordrongen dat we iets met duurzaamheid moeten doen. En ook ongeveer wat we moeten doen. Maar het hoe, is vaak de vraag. Als sociaal ingenieur kom ik dagelijks bij organisaties over de vloer die hun duurzaamheids-DNA willen versterken. Ik faciliteer de transitie, bundel de menselijke energie en kracht binnen de teams en ondersteun bij het creëren van een gedragen visie. Vervolgens help ik deze organisaties om deze visie concreet uit te voeren. Want dat uitvoeren is waar het vaak blijft hangen.”

Dit is een Podcast Masters Interview, voel jij je al een Podcast Master?

Nou, ik voel me nog echt wel een newbie hoor. Ik ben begonnen met podcasts omdat ik meer zichtbaarheid wilde krijgen. Ik luisterde al met veel bewondering naar andermans podcasts en bedacht toen ‘dat kan ik zelf natuurlijk ook’. Dus ben ik gewoon begonnen en inmiddels heb ik 10 podcasts gepubliceerd. Ik merk dat hoe meer je het doet en ervaart, hoe meer je jezelf een Master gaat voelen.

Je bent ongeveer een half jaar geleden met je podcast gestart. Ben je zelf ook podcast liefhebber?

Jazeker, ik luister met name als ik aan het reizen ben. Op de fiets, in de auto, trein of tijdens het wandelen. Een podcast als De Brand in het Landhuis, daar was ik gelijk verliefd op. Vooral omdat het zich afspeelt in mijn woonplaats Vught. Ik kwam hier ongeveer 10 jaar geleden wonen dus zo kwam ik op een mooie manier meer te weten over de geschiedenis van Vught en het landhuis waar ik vaak langs kom. Daarnaast ben ik lid van de Herenboeren. Samen met 200 gezinnen runnen we een boerderij, hebben we een boer in dienst en kunnen we er wekelijks groente en fruit halen. Dat land ligt ook in het gebied waar die podcast zich afspeelt. Maar luister ook graag naar podcasts rondom innovatie en creativiteit. Daar krijg ik veel inspiratie van.

Heb je tips?

De Innovatie Wasstraat van Kim Spinder, dat gaat over hoe je innoveert in grote organisaties en met elkaar experimenteert. Ik krijg allerlei nieuwe inzichten door de verschillende gasten. Van Chaos in de Orde van Rachel Levi ben ik erg onder de indruk, vooral door haar andere aanpak met rubriekjes. Daar heb ik enorme bewondering voor. Verder heb ik een tijdje geluisterd naar 100% Thijs. En Celine Charlotte vind ik ook heel leuk, dat is weer andere content. Verder probeer ik verschillende dingen uit en haal ik overal inspiratie vandaan.

Waarom koos je zelf voor podcasten?

Dat komt vooral door mijn karakter want ik ben een echte kletser. Ik praat liever dan dat ik schrijf. Ik heb ook weleens nagedacht over een boek maar daar kwamen gelijk allemaal twijfels bij: ‘kan ik dat wel, wil ik dat wel.’ Dus ging ik kijken naar waar ik wel goed in ben; kletsen, verbinding maken met iemand, vanuit nieuwsgierigheid erachter komen wat iemand drijft, welke tips iemand kan geven. Als je zo’n gesprek op kan nemen en delen als podcast, ja, dan is de brug snel gemaakt.

Wist je gelijk al wat je doel was en wat je wilde bereiken toen je begon?

In het begin wilde ik vooral de inspiratie en de verhalen delen die nodig zijn om duurzaamheid te versnellen maar inmiddels ben ik meer aan het trechteren. Ik richt me nu op professionals die bezig zijn met duurzaamheid binnen een organisatie. Hoe geef je daar invulling en bijdrage aan? Wat levert het je op? Hoe kun je toekomstbestending zijn? Hoe trek je nieuwe talenten daarvoor aan? Die talenten zoeken ook veel meer bewustwording en zingeving. Dan moet je als organisatie duidelijk maken welke thema’s belangrijk zijn en laten zien hoe ze naar duurzaamheid kijken.

Waar komt de titel van je podcast Duurzaamheid – #HOEDAN?! vandaan?

Die hing al wat langer in mijn hoofd en ik kwam er pas achter dat die naam eigenlijk uit een Arjen Lubach filmpje van een aantal jaren terugkomt. Daarin interviewde hij iemand van een politieke partij en vroeg hij steeds weer ‘ja maar, hoe dan, hoe ga je daar concreet invulling aan geven?’. Dat vond ik heel sterk en het zinnetje is blijven hangen. Ik heb het ook vaker gebruikt tijdens training en masterclasses want ik merkte dat daar vaak het gat zit. Mensen willen wel maar blijven hangen bij die eerste stap: hoe dan, hoe pak ik dat concreet aan?

Welke apparatuur gebruik je?

Ja, dat was in het begin nog wel een struggle; welke microfoon, moet er dan nog een kastje tussen? Niet zozeer qua keuzestress maar hoe werkt het allemaal precies. En toen kwam Anchor voorbij (podcasts host die veel techniek voor je uit handen neemt) en werd het allemaal een stuk makkelijker. Tot corona kwam en alles op afstand moest qua samenwerken. Al zorgde dat ook voor een doorbraak omdat ik op een andere manier moest doen. Bijvoorbeeld via Zoom, wat eigenlijk heel goed ging. Het intro en outro neem ik met de dictafoon van mijn iPhone op en de editor brengt dat prima bij elkaar. Als ik de podcasts nu terug hoor, heb ik dat angstige qua slechte geluidskwaliteit en ruisjes horen gelukkig los kunnen laten. Het gaat echt om de inhoud. Al vind ik intussen dat het wel wat professioneler kan dus daar ga ik nog stappen in zetten.

Je doet voornamelijk interviews. Wat kun je daarover vertellen?

Ik ben vooral nieuwsgierig naar de aanpak van mensen. Ik ken veel mooie voorbeelden van mensen die aan duurzaamheid werken, alleen staan ze er vaak niet bij stil hoe bijzonder hun aanpak is. Mijn interview met hen voor mijn podcast werd een stok achter de deur om hun verhaal juist wel te delen. Maar ik merkte ook dat het voor mij lekker veilig is om andere mensen te interviewen en hun verhaal centraal te stellen. Dan sta ik niet zo in the picture. Terwijl ik ook waardevolle kennis en ervaring heb om te delen. Daarom heb ik nu afleveringen gemaakt waarin ik mijn eigen tips en lessen deel. Een heel ander format dan interviews.

En wat vind je daar moeilijk aan?

Tja, ik wil waarde leveren, een goed opgebouwd verhaal hebben, concrete tips geven, beetje storytelling erbij. Dus het was even freestylen om uit te vinden want dan werkt. Eerst het hele verhaal uitschrijven, maar schrijven is weer anders dan praten. Dus dan voorlezen. Nee, dat is het ook niet. Dus zo was ik aan het stoeien tot ik voelde wat werkt. Net als leren hoeveel waarde je in een aflevering moet stoppen en wanneer het te veel is. Zo had ik een aflevering waarin zoveel informatie zat dat ik het rustig had kunnen opknippen in twee losse onderwerpen. Dat leer je allemaal door het te doen.

Je bent nu ongeveer een half jaar bezig. Wat vind je het grote voordeel van podcast als medium?

Het grote voordeel is dat je kunt luisteren wanneer het jou uitkomt. Onderweg of tijdens huishoudelijke klusjes. Wat je uitkomt. Want je hebt er geen beeld bij nodig. Ook een voordeel als maker want je hebt geen hele studio nodig om iets waardevols te maken. Daarnaast horen mensen de intonatie in je stem wat vertrouwdheid geeft. Ik hoor ook terug van gasten dat ze hele leuke reacties kregen en zelfs nieuwe aanvragen. Mensen denken je meer te kennen doordat ze je stem en je verhaal horen.

Wat zijn volgens jou de ingrediënten van een goed verhaal?

De combinatie van professionaliteit en persoonlijke verhalen. Dat het niet alleen gaat om concrete voorbeelden en planmatige stappen als ‘de tien tips van’. Maar dat je ook een beetje iemands achtergrond leert kennen, de drijfveer van hoe iemand zover komt. Daardoor komt er meer nuance in het verhaal en meer echtheid. Die persoonlijke verhalen nemen je mee in de momenten waarop ze een inzicht of realisatie hadden. Dus daarom zijn mijn podcasts vaak eerder 50 minuten dan 40 minuten. Maar ik heb geaccepteerd dat dat erbij hoort voor mij.

Hoe ziet jouw podcast proces eruit van idee tot publicatie?

In het begin maakte ik ze één voor één. Gast uitnodigen, opnemen, editen, publiceren. Maar op een gegeven moment ben ik dat gaan bundelen in drietallen. Dan is het werk minder gefragmenteerd. Ik nodig steeds drie mensen los uit voor een interview. Daarbij geef ik aan wat het doel is van de podcast en waarom ik hen vraag. Vervolgens prik ik twee momenten met ze. Een half uur om voor te bespreken en het daadwerkelijke interview en opname. Het voorgesprek doe ik bewust omdat ik mensen soms nog niet ken, maar ook om te bespreken waar ik aan denk qua vragen, afstemmen van thema’s, wat wil iemand wel en niet terug laten komen en de belangrijkste intentie. Ik laat expres wat tijd tussen het kennismakingsgesprek en de opname om te laten bezinken en goed voor te bereiden. Die opname is integraal en zo verloopt dat soepeler.

Daarna maak ik een artikel van de opname. Die krijgen de gasten ter check. Zo weten ze wat er gepubliceerd wordt en blijven ze eigenaar van de content. Ook vraag ik of we bronnen kunnen toevoegen ter informatie en inspiratie. Na het akkoord, komt er een leuke visual bij en maken we er een mooie lancering van. Om de maand op de 7e (mijn verjaardag is op 7 oktober) lanceer ik die drie interviews en één podcast van mezelf. Ik vraag de drie gasten of zij hun eigen podcast en die van de andere twee gasten willen promoten in hun netwerk. Dat vinden ze vaak makkelijker en leuker om te doen dan alleen hun eigen podcast promoten. Vrouwen helpen elkaar graag op zo’n manier merk ik.

Hoe is het batchen van je afleveringen ontstaan?

Vooral uit mijn eigen behoefte. Dan kan ik de rest van de week met andere dingen bezig zijn. Ik merk dat ik me hier ook prettig bij voel. Mensen weten dat er om de maand een nieuwe serie komt. Een beetje zoals op Netflix, dat gevoel. Ik weet niet of dat marketingtechnisch slim is maar voor mij voelt dat nu goed.

Heel interessant vind ik want het is ook echt onderscheidend!

Leuk om te horen. Ja, ik hoop dat het zo werkt en ook voor mensen een alternatief biedt. Het gaat natuurlijk vooral om mijn luisteraar die geïnteresseerd is om duurzaamheid verder te brengen binnen hun organisatie. Met dat drieluik van gasten probeer ik verschillende verhalen te bieden. Zo kunnen luisteraars kiezen wat het meeste aanspreekt. Als ik wekelijks zou publiceren en er is 2x achter elkaar een minder interessant thema, dan moeten ze erg lang wachten op iets leuks. En zo kan ik ook toetsen welke afleveringen luisteraars als eerste kiezen en zo weer inzichten krijgen.

Hoe heb je de lancering aangepakt?

Ik heb het ongeveer twee weken van tevoren aangekondigd. De droom die ik had om een podcast te lanceren, hoe leuk dat zou zijn. En dat het nu ook echt concreet werd dus dat het voor mij een persoonlijke overwinning was. Daar kreeg ik hele leuke reacties op. Mensen die blij voor je zijn dat je zo’n droom concreet hebt gemaakt en bent gaan doen. En je feliciteren dus dan wordt het een soort feestje. Superleuk!

Hou jij je aantal luisteraars bij? Ben je een analytics freak?

Ik ben normaal niet zo van de cijfertjes maar ik vind dit heel leuk om te zien. Niet dat ik heel vaak kijk hoor. Maar die piek na momenten dat je er meer aandacht aan hebt besteed en ziet dat het extra wordt gedeeld, is heel leuk. Dat werkt heel goed. Ik heb nu zo’n 1.800 luisteraars of downloads. Dat vind ik machtig veel. Stel je voor als die mensen allemaal bij elkaar in een zaal zitten. Ik verwachtte eigenlijk alleen mijn directe netwerk aan familie, vrienden en relaties maar het wordt nog veel meer daarbuiten gedownload. Dat is wel een magisch idee.

Je bent nu een half jaar bezig. Wat is je belangrijkste les of inzicht?

Vooral beginnen en het doen. Stapje voor stapje. Opnemen, hoe doe ik dat? Oh, met Zoom. Hoe werkt dat met die intro en outro? Hoe doen anderen dat? En hoe wil ik dat? Gewoon gaan omschrijven voor jezelf. Ook een paar keer de mist ingaan, dat hoort erbij. En dan weer opnieuw. Want ik wil het wel goed doen. Dus met die professionele editor, professionele visuals, iemand die het goed kan uitschrijven. De Podcast Master Academy doen. Zodat ik door kan pakken en blijven verbeteren. Het mag van mij steeds een stukje beter. En zo hoef ik dat niet alleen te doen maar kan ik een beetje samen optrekken.

Terugkijkend, wat is het belangrijkste dat podcasten je heeft opgeleverd?

Ten eerste heel veel plezier. En het is voor mij een stok achter deur om dingen de wereld in te zetten. Daar maak ik afspraken en interviews voor en dat breng ik op de 7e van de maand uit. Dat was een mooi houvast in de gekke corona tijden. Als ik kijk naar het thema en het versnellen van duurzaamheid, dan merk ik dat het veel mensen aanspreekt. Dat veel mensen bezig zijn met hoe belangrijk onze leefomgeving voor ons is. Die positieve invloed vergroot je zo en de negatieve impact verklein je. Dat vind ik heel leuk om te zien. Daarnaast helpt het me indirect ook als ondernemer. Ik kan in een offerte een link naar mijn podcast erbij zetten. Dat komt professioneler over. En mensen kennen me al een beetje. Soms zelfs voor ik hen ken door die podcast. Dus het zet me ook meer neer als professionele autoriteit.

Waar staat je podcast over 5 jaar?

Ja absoluut! Ik weet wel dat ik hiermee doorga. Misschien dat de vorm iets verandert maar de kern zal blijven. Ik vraag nu bijvoorbeeld aan iedere gast welk liedje voor hen symbool staat voor duurzaamheid en daar maak ik een Spotify lijst van. Dat is voor mij een mooi bruggetje naar de kern. Dat had ik in de eerste 3 afleveringen nog niet. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Ik vind het leuk om er creativiteit en een verrassingselement in te brengen. Dus over 5 jaar bestaat de podcast zeker nog en dat ga ik groot vieren! Ik zie bijvoorbeeld allerlei spin-offs voor me. Hoe gaaf is het om een mooi boek of magazine te maken of een masterclass er omheen te organiseren voor al die professionals die met het thema bezig zijn en een verdiepingsslag willen maken. Daar zie ik echt kansen om meer mee te doen en meer uit te wisselen.

Heb jij nog een tip voor de luisteraar die wil starten?

Het belangrijkste vind ik is dat je weet waarvoor je het doet. Daar heb ik voor de lancering wel mee zitten stoeien. Ga ik mezelf promoten? Maar uiteindelijk gaat het me om het versnellen van duurzaamheid, dat promoot ik en staat voor mij voorop. En waar ik in eerste instantie dacht het te maken voor familie en vrienden, zie ik dat het uiteindelijk andere mensen zijn die luisteren, je doelgroep. Dus qua goedbedoelde adviezen, tips en feedback is dat belangrijk om in je achterhoofd te houden. Zorg dat je die informatie van je echte luisteraars krijgt. En verzamel experts om je heen. Ga dingen uitpluizen, proberen en laat los dat alles in 1x perfect moet zijn. Het is echt een proces van kleine stappen en dat is ook mooi.

En hoe heb je de techniek aangepakt?

Ah ja, dat vroeg ik me in het begin wel af. Hoe werkt dat? Weet ik dat allemaal wel? Er is zoveel. Als je gaat googelen, zie je door de bomen het bos niet meer. Vorig voorjaar heb ik daarom een oproep gedaan op LinkedIn: wie wil met mij struikelend leren? Ik ben trainer, geef masterclasses en doe dat het liefst fysiek in een groep maar dat moest ineens allemaal online. Dat durf ik wel maar dan leer ik het liever met een groep. Dat noem je struikelend leren. Ik kreeg veel reacties, ook van allerlei toppers met veel ervaring maar die het ook leuk vonden om zo nieuwe mogelijkheden uit te proberen. Dus gingen we van alles ontdekken in Zoom, met break-out rooms, hosts, interactieve sessies. In de veilige setting van die groep. Dat heeft de brug naar het opnemen van podcasts met Zoom veel kleiner gemaakt en dat is echt belangrijk geweest.

Wow, wat een gouden tip! Is er nog iets onbesproken gebleven in dit interview dat je kwijt wilt?

Ik ben vorig jaar 40 geworden en dat was voor mij oorspronkelijk de aanleiding; om iets concreets te willen achterlaten. En ik merk dat ik het ook steeds meer zo ervaar. Met klanten en projecten halen we natuurlijk hele leuke resultaten maar dat is niet iets blijvends. Dit is een project wat wel heel zichtbaar is en waar mijn naam achterstaat. Dus mocht ik er ooit niet meer zijn, dan blijft dit achter. Mijn donatie aan de wereld. Iets waardevols waar ik helemaal achter sta en mijn volledige zelf in kan terugvinden.

Wat een prachtige afsluiting! En waar kunnen geïnteresseerden jouw podcast vinden?

Die vind je hier: Duurzaamheid – #HOEDAN?! Verder ben ik actief op LinkedIn en Instagram. Ik vind het heel leuk om reacties te horen. Dus als je me hebt gehoord en je hebt een mooi inzicht opgedaan, ergens een leuke tip uitgehaald of een vraagstuk, dan hoor ik dat hartstikke graag. Ik vind het veel leuk om kennis en ervaring te delen, dat helpt anderen ook weer verder dus bedankt ook voor dit podium en die mogelijkheid.

NU BEN IK NATUURLIJK ONTZETTEND BENIEUWD:

Heb jij na het lezen van dit interview ook zin gekregen om nu eindelijk jouw eigen podcast te starten? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? In de tussentijd kun je alvast aan de slag gaan door het gratis ‘podcast stappenplan’ te downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *