Binnen een maand je eigen podcast – Interview met Michael Lieffering

Deze week een interview met podcast maker Michael Lieffering. Hij startte binnen een maand nadat hij het idee kreeg om te gaan podcasten met zijn eigen podcast. Als geen ander kan hij je in actie zetten, zodat je zelf ook (eindelijk) met je eigen podcast start. Michael is vitaliteitscoach en in december 2020 begon hij met zijn wekelijkse Vitality podcast.

Deze blog is de verkorte versie van het interview met Michael.
Liever het hele verhaal horen? Beluister dan hier de opname.

Gewoon doen

Michael is een van de deelnemers aan de Podcast Masters Academy (en inmiddels ook teamlid) en viel op omdat hij direct heel voortvarend te werk ging. Hij wilde een podcast dus dat ging hij ook gewoon doen. Michael vertelt: “Door Corona kon ik de afgelopen tijd minder met mijn werk als vitaliteitscoach doen . Dat was dus een mooie periode om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Ik had al eens van podcasts gehoord en via Google kwam ik de Academy tegen. Ik heb toen een Masterclass gevolgd en vond dat zo leuk dat ik gewoon begonnen ben. De eerste afleveringen nam ik op met mijn laptop en pas later heb ik een microfoon aangeschaft.”

Mini Podcast Master

Sinds december heeft Michael 10 podcast afleveringen gemaakt. Hij voelt zich daarom nog geen Podcast Master. “Ik ben pas net begonnen dus ik ben nog maar een mini Master. Podcasten vind ik vooral leuk omdat ik er mijn eigen verhaal in kwijt kan. Je kan de dingen doen die je wil. De eerste aflevering wordt nog steeds beluisterd en is mijn best beluisterde aflevering. Inmiddels heb ik een paar honderd luisteraars. Niet alleen in Nederland maar ook in Aruba, Venezuela en Amerika. Dat is super leuk om te zien”, aldus Michael.

Onderdeel van de marketing mix

Zijn podcast is in korte tijd al onderdeel geworden van zijn marketing mix. “Het vult mooi mijn social media kanalen aan (Facebook, Instagram en LinkedIn). Ik kan met die podcast heel makkelijk onderwerpen adresseren die ik belangrijk vindt. Mijn podcast gaat over persoons- en organisatie gebonden vitaliteit voor zowel werkgevers als werknemers. Maar vitaliteit is een breed begrip en bestaat uit vier elementen: fysiek, emotioneel mentaal, sociaal en spiritueel. In een podcast kan ik zo’n element heel gefocust brengen. Dat vind ik een groot voordeel van podcasten.”

Slechts 12% gaat met plezier naar het werk

Zijn missie is om meer mensen met plezier naar hun werk te laten gaan. Michael: “Wist je dat in Nederland 40% van de werknemers het niet naar hun zin hebben in hun baan? En dat nog eens 37% het maar een beetje naar zijn zin heeft? 11% is helemaal afgehaakt en dus blijft 12% over die echt met plezier aan de slag gaat. Daar valt nog een hoop te redden. Met mijn podcast hoop ik dan ook bij te dragen aan gezondere en eer productieve bedrijven. Zodat die 12% omhoog gaat.”

Informeren en inspireren

Met zijn podcast wil Michael vooral informeren en inspireren. Het begon met puur kennisoverdracht en afleveringen echt inhoudelijk voorbereiden en uitschrijven. Maar hij merkt al dat dat verandert. Michael vult aan: “Het wordt steeds meer een combinatie van informeren en storytelling. Ik geef wat informatie en laat dat vervolgens terugkomen in een verhaal. Zo blijft de informatie beter hangen dan wanneer ik alleen de informatie oplepel. Ik kan me voorstellen dat die verhalen gaandeweg een grotere rol gaan spelen in mijn podcasts. En helemaal uitschrijven doe ik niet meer. Het gaat nu een stuk losser.” Iets wat we bij veel podcasters zien naarmate ze meer ervaring krijgen.

Geen gebrek aan inspiratie

Door zijn jarenlange werkervaring in financiële dienstverlening en ICT en opleiding tot vitaliteitscoach, heeft hij geen gebrek aan inspiratie. Toch kiest hij bewust voor één aflevering per week omdat hij zijn podcasts wel goed wil voorbereiden. Maar soms komt er ongepland iets anders tussendoor. Michael lacht: “Een van mijn podcasts ging over bewegen en gedragsverandering en ik wilde dat doortrekken in de volgende aflevering. Maar ik had toen een hele bijzondere dag en heb de luisteraars daar spontaan in meegenomen. Even niet dat serieuze maar iets lossers tussendoor. Met een podcast kan dat gewoon.”

Via sociale media gelanceerd

Zijn podcast lanceerde hij via zijn social media kanalen en in een aantal WhatsApp groepen waarin hij actief is. Hij begon een week van tevoren met posten en telde vervolgens af naar de lancering. “Ik volgde keurig het stappenplan uit de Academy maar heb daar wel een fout in gemaakt zag ik achteraf.” Hij lacht. “Ik had 2 of 3 afleveringen klaar staan maar alleen de eerste gepubliceerd. De andere twee zette ik steeds een aantal dagen later live. Maar ze hadden eigenlijk bij de lancering al gepubliceerd moeten zijn zodat mensen gelijk door konden luisteren. Dat kwartje viel pas later.”

Don’t be so serious

Net als iedere andere podcaster vond ook Michael het spannend om zijn eerste podcast te maken en publiceren maar inmiddels wordt hij er steeds losser in. Zijn motto is sowieso: don’t be so f*ing serious. “Zorg dat je lol hebt in je podcast want anders kun je beter iets anders gaan doen. Als jij weet wat je verhaal is en wat je wil vertellen, is het verder een kwestie van doen. Natuurlijk zijn er duizend redenen om het niet te doen maar het gaat om die ene reden om het wel te doen. Dus niet teveel over nadenken. Ik wilde een podcast en dus ben ik die gaan maken”, aldus Michael.

Beperk je tot wat je nodig hebt

Podcasten kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wil. Maar dat hoeft helemaal niet. Michael gebruikt zijn laptop en heeft daarnaast een microfoon aangeschaft. Opnemen doet hij aan zijn keukentafel en podcasts nabewerken doet hij zo min mogelijk. “Ik gebruik Audacity en doe alleen wat compileren en normaliseren. Dan klinkt het al hartstikke goed. Er kan natuurlijk veel meer met zo’n programma, alleen is de vraag of je dat allemaal nodig hebt”, zegt Michael. Voor het publiceren gebruikt hij Anchor, vanwege de eenvoud. Hij vult aan: “Binnen een half uur staat na publicatie staat de podcast op Spotify, Apple en Google. Super makkelijk.”

Wees geen perfectionist

Michael vindt het zonde dat mensen vaak zo bezig zijn met perfectie. Daar gaat wat hem betreft veel tijd en energie in verloren. Dat ziet hij ook bij beginnende podcastmakers die allerlei smoesjes bedenken om te publiceren, en erg letten op hun stem of haperingen tijdens een opname. Zelf heeft hij daar maling aan. “Er zijn altijd mensen of situaties waarin je denkt dat je iets anders had moeten doen of willen doen. Het is nooit perfect. Dus dan kun je dat net zo goed loslaten. Kijk naar de stip op de horizon waar je naartoe wil en begin gewoon.” Naast zijn Vitality Podcast heeft hij ook een podcast met samen met een vriend: Laakkwadraat. “Twee Haagse brochums die praten over Haagse dingen. Met z’n tweeën achter de microfoon. Puur voor de lol en daar wordt niks aan bewerkt.” Want dat is waar het uiteindelijk om draait wat Michael betreft: plezier hebben in wat je doet.

NU BEN IK NATUURLIJK ONTZETTEND BENIEUWD:

Ben jij ook klaar om de twijfels achter je te laten en met je podcast te beginnen? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? In de tussentijd kun je alvast aan de slag door de gratis ‘Masterclass te volgen waar Michael over sprak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *