De 10 do’s & don’ts om een podcast te maken – deel II

In de vorige blog kon je de 10 do’s al lezen, in deze blog gaan we verder met de 10 don’ts om een podcast te maken. Deze blog begint helaas wel met slecht nieuws. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een podcastmaker na gemiddeld zeven afleveringen alweer stopt met podcasten.

Oorzaak? Dat lees je in deze blog, zodat jij als podcastmaker (in spé) een hoop frustratie bespaart en leert van degenen die deze fouten maakten.

Don’t #1: jezelf niet zijn in jouw podcast

Een podcast is geen plek waar je een rol hoeft te spelen of allerlei ingewikkelde vaktermen of jargon hoeft te gebruiken: wees gewoon jezelf in jouw podcast. Stop met alle ‘uh’tjes’ weg te editen of stiltes op te vullen. Jouw luisteraar wil jou horen en dus ook je imperfecties, omdat zij dan horen dat het helemaal niet erg is om imperfect te zijn. Je luisteraar wil ‘the real deal’. Jij bent inspirerend genoeg door gewoon jezelf te zijn. Stop perfectionisme.

Don’t #2: alleen maar informeren in plaats van inspireren

Een podcast is een uitstekend middel om te inspireren, minder om te informeren. Droge opsommingen of saaie statistieken zijn uitstekend voor een rapport of een boek, maar lenen zich minder voor een podcast. Vertel verhalen of laat anderen aan het woord om achtergronden te belichten. Ga van informeren naar inspireren.

Don’t #3: niet consistent zijn met podcasten

Niet consistent zijn met podcasten is killing voor jouw bedrijf. Als je zegt dat er iedere vrijdag een nieuwe podcastaflevering online staat, doe dit dan ook. Teleurstelling = vertrouwensbreuk. Zorg ervoor dat die niet ontstaat, dus doe wat je zegt. Zorg dat die aflevering er elke vrijdag staat.

Don’t #4: alleen maar consumeren

Stop met consumeren, ga produceren. Jij hebt zoveel te vertellen of laat anderen aan het woord. Laat je niet afleiden door allerlei verleidingen zoals samenwerkingen die je niets opleveren of berichten op sociale media die je niet brengen waar je moet zijn. Houd de focus op produceren, in plaats van consumeren en je hebt in no-time een voorsprong op je concurrenten.

Don’t #5: niet beginnen met een podcast maken

Steeds maar weer een nieuw excuus verzinnen om niet te beginnen met een podcast maken werkt niet. Nu is het moment om te gaan podcasten, zeker omdat jouw doelgroep op dit moment thuis is. Meer dan ooit wachten ze op jouw kennis en inspiratie, die ze tot zich kunnen nemen op een super efficiënte manier: als ze autorijden, sporten of koken bijvoorbeeld. Wat je dus zeker niet moet doen, is wachten met podcasten. Voor je het weet, word je ingehaald. Start!

Don’t #6: te bescheiden zijn

Wees vooral niet te bescheiden als je een podcast maakt, maar zorg juist dat je iedereen vertelt over jouw eigen podcast. Vraag je vrienden, volgers en e-maillijst om je podcast te delen, het zal je verbazen hoe graag anderen je willen helpen!

Don’t #7: maak geen advertentie van jouw podcast

Zorg dat je podcast geen advertentie wordt, oftewel: ga niet verkopen in je podcast. Daarvoor is een podcast niet geschikt. Wat wél werkt is het vertellen van verhalen, zodat luisteraars dat verlangen gaan voelen. Dan spreek je het emotionele brein van je luisteraar aan en dat is waar uiteindelijk de koopbeslissing wordt gemaakt. Zorg dat je top-of-mind komt bij je luisteraar, op die manier zal hij aan je denken als hij iets zoekt wat jij te koop hebt. Ga niet voor de quick-win. Een podcast is een duurzame strategie die je op de lange termijn heel veel leads, klanten en inkomsten kan brengen.

Don’t #8: start je podcast niet zonder een goed plan

Zoals je in de intro van deze blog al las, stoppen de meeste podcastmakers na gemiddeld zeven afleveringen. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de meeste bedrijven starten zonder plan, waardoor het goede voornemen al snel blijft bij een ‘leuk idee’. Van tevoren nadenken over de belangrijkste ingrediënten van je podcast is essentieel. Ik maakte hiervoor het gratis Podcast Stappenplan.

Don’t #9: besparen op de kwaliteit van je podcast

Wil jij dat jouw podcast blijft hangen bij je luisteraar? Bespaar dan niet op de kwaliteit van je podcast, zoals de hard- en software. Natuurlijk kun je jouw podcast met je telefoon opnemen, maar zorg dat het tenminste een goede is. Tijdens je podcastafleveringen zit je voor lange tijd in de oren van een potentiële klant. Informeer je goed en kies voor kwaliteit.

Don’t #10: nog even wachten met je podcast

Wist drie jaar geleden nog bijna niemand wat een podcast was, nu is een podcast steeds meer ‘mainstream’ en dat zal in 2020 doorzetten. Kortom: podcasts maken én luisteren wordt steeds bekender; even de radio aanzetten of een boek lezen zal steeds meer worden vervangen door het luisteren van een podcast. Je kunt nu nog het verschil maken met jouw eigen podcast, dus wacht niet langer en start nu je eigen podcast.

Dit waren de tien Podcast Don’ts.

Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd:

Welke ‘podcast-don’ts‘ ga jij zeker niet toepassen als het gaat om jouw eigen podcast?

In mijn ‘Podcast Stappenplan’ lees je exact hoe je jouw podcastfundament neerzet, zodat je ontdekt hoe je met alleen maar je eigen stem meer klanten krijgt en je concurrent voorbijraast.

Wil jij een handig stappenplan voor het starten van je eigen podcast? Deze kan je via deze link aanvragen.

I’m sure: dit is jouw podcastmoment, just start!

Warme groeten,

Mirjam

2 reacties

  1. Hallo Mirjam, bedankt voor de tips. Ik ben ondertussen begonnen met mijn podcast hufter-proof, een podcast waar ik mensen mee neem op reis door de beveiligingswereld en alles wat daar raakvlakken mee heeft. Ik vind het enorm leuk om te doen en heb gelukkig al veel positieve reacties en interessante sprekers op mijn lijstje. Regelmatig lees ik jouw tips nog een keer door om te kijken of ik op het goede spoor zit. Heel erg prettig om hier op terug te kunnen vallen. Thanks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *