Hoe maak je een podcast

Hoe maak je een podcast

Ik krijg vaak de vraag: “Hoe maak je een podcast?”. En wel zo vaak dat ik het maar eens heb opgeschreven. Het resultaat kan je hieronder lezen. Veel plezier en succes!

Voordat we naar de details gaan over het maken van een podcast, eerst dit. Waarom zou je een podcast willen beginnen en wat is het nou eigenlijk?

Waarom een podcast beginnen

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: aandacht. Dat bedoel ik niet als egotrip, maar met name voor de marketing. Krijgt jouw bedrijf of product aandacht, dan kun je verkopen. Ziet niemand je? Dan verkoop je niet. Zo simpel is het.

In deze tijd is er veel competitie om de aandacht van mensen. Facebook, Instagram en YouTube proberen bezoekers zo lang mogelijk op hun platforms houden. Adverteerders bedenken de gekste dingen om potentiële klanten te bereiken. Netflix zorgt voor een continue stroom aan prikkels. Niet gek dat mensen zich steeds moeilijker kunnen concentreren. Uit een onderzoek van Microsoft van een paar geleden, gaf 44% van de deelnemers tussen de 18 en 24 jaar aan moeite te hebben om gefocust te zijn bij klusjes en taken.

Maar terwijl mensen zich steeds moeilijker kunnen concentreren op één ding, blijkt echter dat ze gemiddeld maar liefst 45 minuten luisteren naar een podcast. Ter vergelijking, voor een video op Facebook is dit slechts 18 seconden en voor een video op YouTube slechts 7 minuten. Je kunt dus veel langer de aandacht van luisteraars vasthouden bij een podcast dan bij een YouTube of Facebook video. Al die tijd kun jij je expertise laten zien en je brand neerzetten. Met een podcast houd je lang de aandacht vast: de droom van elke marketeer.

Wat zijn podcasts

Maar wat zijn podcasts eigenlijk? Een podcast is een stukje audio dat je kan beluisteren waar en wanneer je maar wilt. Een soort radio-on-demand. Je kan het (automatisch laten) downloaden en op een later tijdstip afspelen. Er zijn veel verschillende apps waarmee je podcasts kan beluisteren, zoals Apple Podcast, Google Podcast en Podcast Addict, mijn favoriet. Podcasts zijn ook te beluisteren via Spotify.

Het mooie aan podcasten is dat iedereen een podcast kan starten. Je kan al beginnen met alleen je telefoon.

De voorbereiding

Als je gaat beginnen met podcasten, is het super belangrijk om de inhoud van je podcast goed voor te bereiden:

  • Waarover ga je podcasten?
  • Wat is het doel van je podcast?
  • Wie is je ideale luisteraar?
  • Wat wordt de vorm (interview, solo, duo, rubrieken etc.)

Als je je podcast goed voorbereidt, wordt het een stuk makkelijker om door te zetten en er werkelijk een succes van te maken. Om de voorbereiding van je podcast makkelijker te maken, vind je hier een kant en klaar Stappenplan die jou helpt om je podcast helemaal helder te krijgen.

Wat heb je nog meer nodig voordat je kan gaan podcasten?

  • Een microfoon natuurlijk. Je kunt al een podcast opnemen met je telefoon, maak dan wel gebruik van een extra microfoon (de microfoon die bij de oortjes zit van je telefoon geeft vaak al een beter resultaat dan de microfoon van je telefoon zelf).
  • Ook kan je een complete podcast studio bouwen, met mengpanelen en microfoons van €500 per stuk.

Om na te gaan wat je nodig hebt, is het belangrijk dat je bepaalt hoe je gaat podcasten en wat jouw eisen zijn. Er is niet 1 beste podcast systeem. Wil je lekker wandelen terwijl je iemand interviewt, dan heb je heel wat anders nodig dan wanneer je in je eentje achter je bureau zit.

Ik heb een gratis overzicht van podcast apparatuur samengesteld voor verschillende van dergelijke scenario’s, deze kun je hier gratis krijgen.

De volgende stap is de leukste, je podcast werkelijk opnemen!

Podcast opnemen: hoe doe je dat?

Een podcast opnemen kun je al doen met je telefoon en de meestal daarop aanwezige audiorecorder. Je kunt ook opnemen via je laptop.

In onze Podcast Academy trainen we onze deelnemers in het gebruik van Audacity. Dit is een gratis softwareprogramma waarmee je podcasts kan opnemen en editen tot professionele podcasts.

Wil je iemand op afstand interviewen, gebruik dan Zoom. Zoom heeft een functie waarmee je hoge audio kwaliteit krijgt. Zorg ervoor dat je een goede wifiverbinding hebt of liever nog via een kabel met internet verbonden bent. Gebruik altijd een koptelefoon, anders heb je kans op echo in de opname. Let er ook op dat degene die je interviewt een betere microfoon gebruikt dan zijn of haar laptopmicrofoon. Zelfs de ingebouwde microfoon van de oortjes zijn al beter dan de laptopmicrofoon.

Hoe edit je een Podcast?

Ook voor het editen gebruiken wij meestal Audacity. Het is niet het beste audio editingprogramma, maar het is heel toegankelijk en daardoor een aanrader voor starters. Volg de volgende stappen in het editen:

  1. Knip de stukjes van de podcast die niet goed zijn, bijvoorbeeld het begin en einde
  2. Zorg dat het volumeverschil niet te groot is in de podcast. Het volumeverschil kan je verkleinen door het audio effect ‘Compressor’ toe te passen
  3. Is er wat ruis hoorbaar? Pas dan het effect ‘Ruis onderdrukking’ toe
  4. Breng vervolgens het volume op niveau door het effect ‘Normaliseren’
  5. Voeg een leuk intro en outro toe en je hebt je podcast!
  6. Exporteer de podcast als .wav of .mp3 file en geef het de juiste naam

Je podcast publiceren

Na het editen moet je het geluidsbestand, de podcast in .wav of .mp3 format, online zetten. Dat doe je bij een podcast host, zoals Podbean of het Nederlandse Springcast. Voor meer informatie over Podcast hosts kijk je hier.

Als je podcast online staat, kan deze nog niet automatisch gevonden en afgespeeld worden in Podcastapps. Daarvoor moet je je podcast aanmelden bij in ieder geval de podcast platformen: Apple Podcastconnect, Spotify en Google Podcast. Aan die partijen geef je je een link die je van je Podcast host krijgt, de RSS-feed.

Voor het aanmelden moet er tenminste 1 aflevering online staan. Daarom is het handig om een trailer van je podcastshow te maken. Een trailer is een korte aflevering waarin je kort vertelt wat luisteraars van je podcast kunnen verwachten en waarbij je ze alvast een beetje lekker maakt voor wat gaat komen. Denk maar aan een filmtrailer.

Je podcast lanceren

En dan is het tijd om je podcast te lanceren. Zorg dat je een aantal afleveringen live hebt staan op het moment van lanceren én dat je na het lanceren relatief vaak een aflevering online zet. Op die manier wordt je podcast vaker gedownload en kom je hoger in de podcasthitlijsten.

Podcast inspiratie

Wil je meer podcastinspiratie? Mirjam geeft binnenkort weer een Masterclass waarin je leert hoe jij jouw podcast in kan zetten voor je bedrijf zodat je makkelijk meer en leuke klanten krijgt en zelfs zonder dat je veel luisteraar nodig hebt. Je kan je hier gratis inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *