Hoe voice de wereld gaat veranderen: Interview met Cheryl Porcelijn (blog)

Logo Podcast Masters Podcast

Deze blog is de verkorte versie van het interview met Cheryl.
Liever het hele verhaal horen? Beluister dan de opname via deze link.

In dit interview met podcaster Cheryl Porcelijn van de podcast A piece of website lees je hoe innovaties op het gebied van voice, waaronder dus ook podcasten, de wereld gaat veranderen. Cheryl is webdesigner en techgirl in hart en nieren. Ze ondersteunt ambitieuze creatieve ondernemers met hun website en alle techniek eromheen. Begin 2020 lanceerde ze haarpodcast en inmiddels heeft ze meer dan 55 afleveringen gepubliceerd. Cheryl is als team member verbonden aan de Podcast Master Academy voor alle technische vragen.

Dit is een interview in de Podcast Masters Podcast, dus ik ben benieuwd: voel jij je een Podcast Master?

Een Master vind ik een groot woord maar na 55 afleveringen kun je wel zeggen dat dit me goed ligt. Ik ben iemand die makkelijker praat dan schrijft. Door te vertellen kan ik veel makkelijker mijn enthousiasme voor het vak overbrengen. Vandaar dat een podcast zo goed bij me past.

Luister je zelf ook naar podcasts?

Ja absoluut. Ik vind het een heel fijn medium omdat je andere dingen kunt doen terwijl je luistert. Ik luister vooral Engelstalige podcasts. Onder andere de Canadese membership expert Stu McClaren en Online marketing made easy van Amy Porterfield. De laatste tijd zoek ik ook minder informatieve podcasts. Zo ontdekte ik een interview met een van mijn favoriete schrijfsters Kate Mosse. Super interessant om te horen over de research die zij doet voor haar boeken.

Had je al een doel voor ogen toen je met je podcast begon?

Nee, ik ben begonnen met uitproberen en had niet echt een rode draad of een doel. Dat kwam toen ik de Podcast Masters Academy ging volgen. Ik ontdekte daardoor dat mijn podcast onderdeel moest zijn van mijn content strategie. Ik heb mijn podcast in het begin ook niet groots gelanceerd. Twee weken van tevoren kondigde ik op mijn social media en in mijn e-mails aan dat ik een podcast ging lanceren en vervolgens op de dag zelf in mijn Stories.

Waarom heb je voor solo afleveringen gekozen en geen interviews?

Mijn intentie met de podcast is om de techniek van je website zo simpel uit te leggen. Geen vakjargon maar echt keep it simple. Daar past podcasten voor mij het beste bij. Ik hoop zo een voorbeeld te zijn voor mensen die willen beginnen met een podcast maar twijfelen hoe te starten. Tegen hen zeg ik; het is een kwestie van je microfoon inpluggen en gaan praten.

Hoeveel podcasts publiceer je in een maand?

Ik ben begonnen met 1 podcast per week maar ik had zoveel onderwerpen dat ik inmiddels 2 podcasts per week publiceer. Elke woensdag en vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering. Dus in totaal ongeveer 8 per maand. Dit geeft mij veel vrijheid om te experimenteren en veel vragen te beantwoorden. Dat is waar mijn inspiratie vandaan komt; vragen van ondernemers. En met 2 afleveringen per week worden die vragen sneller beantwoord.

Hoe kies je je onderwerpen?

Ik kijk dus naar de vragen die mijn klanten stellen maar ik zoek ook op internet naar wat leeft. Welke problemen hebben mensen met hun websites? Voor mij vaak vragen waarvan ik denk ‘dit kun je heel simpel oplossen’ en daar maak ik dan een podcast over. En ik kijk af en toe terug naar wat ik al heb gepubliceerd. Dat levert ook weer haakjes op voor nieuwe onderwerpen.

Hoe ziet het proces van idee tot publicatie er bij jou uit?

Ik begon met afleveringen van tevoren uitschrijven en daarna opnemen, bewerken en publiceren. Ik ben vaak enthousiast en kan daardoor in mijn verhaal van de hak op de tak springen. Maar tegenwoordig schrijf ik ze niet meer uit. Ik zet de microfoon aan en ga praten. Door de ervaring die ik heb opgedaan, heb ik er meer vertrouwen in dat ik weet waar ik het over heb. Hierdoor gaat het proces veel sneller en kan ik binnen een uur een podcast online hebben staan.

Met welke podcast app werk je?

Ik begon met Anchor omdat dat gratis is en ik podcasten op die manier makkelijk kon uitproberen. Tijdens het Podcast Summit vorig jaar maakte ik kennis met Springcast en ben ik naar hen overgestapt. Dat is een betaalde Nederlandse hostingpartij. Ik vind dat je ergens in moet investeren als je dat serieus neemt. Die overstap verliep niet vanzelf maar toen het nodig was, hielp Springcast me er doorheen. Dat is het voordeel van een partij met Nederlandstalige klantenservice. Dan zijn ingewikkelde vragen sneller opgelost.

Hoe zit het met je cijfers, ook door die overstap?

In principe moest ik na de overstap bij Springcast weer opnieuw beginnen om alle analytics erin te krijgen. Via een RSS feed zet ik de cijfers van Anchor door naar Springcast omdat ik mijn daar nog steeds heb. De luistercijfers bij Springcast moeten nog flink uitgebreid worden maar ik zit inmiddels op 6.500 beluisteringen dus daar ben ik heel trots op.

Welk soort afleveringen werken goed voor jou?

Er zijn twee verschillende soorten podcast afleveringen die bij mij goed werken. Het eerste zijn de persoonlijke podcasts. Ik heb eind 2020 een serie van 10 persoonlijk afleveringen van gemaakt omdat mijn bedrijf 10 jaar bestond. Die werden heel goed beluisterd omdat mensen het leuk vinden mij beter te leren kennen. De tweede zijn afleveringen specifiek gericht op één vraag. Ik merk dat hoe meer ik trechter, hoe meer een aflevering beluisterd wordt. Zoals een podcast over de 404-pagina. Dat is voor mensen heel behapbaar en daardoor fijner om naar te luisteren dan een breder onderwerp.

Doe je dat ook met het oog op de verschuiving naar voice-based zoekopdrachten?

Ja, je ziet wel een enorme verschuiving. Mensen praten tegen WhatsApp, hebben een Google Home of een Alexa thuis. Steeds meer websites springen daarop in. Op Buienradar.nl heb je tegenwoordig een voorleesfunctie. Dus ik kan me voorstellen dat een website meer voorgelezen gaat worden. En je in plaats van te typen aan Google Home vraagt of om een blog of podcast die je kan helpen met een probleem met je 404-pagina. Ik denk dat die verschuiving gaat doorzetten. Zeker naar mate er meer plug-ins en tools voor ontwikkeld gaan worden.

Wat is het grootste inzicht van je podcast en het belangrijkste dat het je heeft opgeleverd?

Dat consistentie heel belangrijk is. Je moet echt komen opdagen als je iets wil bereiken. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en gaat het steeds makkelijker. Ik klink nu veel natuurlijker dan toen ik net begon. En het geeft me een expert status. Mijn netwerk groeit mee met de bereikbaarheid en naamsbekendheid van mijn podcast. En krijg ik steeds meer klanten via via.

Tussendoor heb je de titel van je podcast veranderd. Hoe verliep dat?

In het begin was mijn podcast gekoppeld aan mijn Web en Branding Academy. Maar gaande weg merkte ik dat ik wilde stoppen met de Academy waardoor de onderwerpen niet goed meer bij de naam pasten. Dat belemmerde me, vandaar de naamsverandering. Technisch was het niet ingewikkeld. Je verandert de naam in je podcast hosting en je branding eromheen. Maar ik heb mijn publiek daar wel in meegenomen. Die nieuwe naam als een soort herlancering neergezet. Terugkijkend had ik het liever eerder gedaan omdat de belemmering weg was en de inspiratie weer ging stromen.

Denk je dat je podcast over 5 jaar nog bestaat?

Ja, absoluut. Dit is voor mij het perfecte medium om mijn verhaal te doen en op een simpele manier ondernemers te helpen. Ik gebruik mijn podcast ook als een content machine. Ik laat ze uitwerken tot blogs en social media posts. Daardoor heb ik meer content klaarliggen. Dat maakt het tot een fijn medium om mee door te gaan.

Veel mensen denken dat een podcast veel tijd kost en heel moeilijk is. Wat wil je tegen hen zeggen?

Ja, het kost tijd. Maar als je wilt groeien moet je ergens tijd in investeren. Door mijn podcast ben ik met de Web en Branding Academy gestopt. Ik gebruik bewust alleen Instagram met automatische doorplaatsing naar Facebook. Meer niet. Mijn podcast is mijn content kanon. Daar investeer ik in en niets anders. Wat techniek betreft kun je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar dat hoeft niet. Begin simpel met een microfoon en een opnameprogramma en bouw van daaruit verder. Die techniek is geen reden om niet te starten, het is vooral een excuus.

Wat is volgens jou de gouden tip om een Podcast Master te worden?

Gewoon beginnen en blijven oefenen. Stu McClaren zegt ook: ‘you don’t have it get it right, you just have to get it going’. Het hoeft niet gelijk perfect. Je moet vooral consistent doorgaan. Als je even geen inspiratie meer hebt, vraag je aan je volgers wat zij willen horen. Daar moet je vooral niet ingewikkeld over doen. En laat je niet weerhouden als je niet gelijk op nummer 1 komt in de podcast lijsten. Podcasten is een langetermijnstrategie. Ik heb nu binnen een jaar een publiek van 6.500 luisteraars. Dat vind ik super. En dan komt die top 10 hopelijk uiteindelijk vanzelf. Als je maar volhoudt.

NU BEN IK NATUURLIJK ONTZETTEND BENIEUWD:

Heeft dit interview je overtuigd om eindelijk jouw eigen podcast te starten? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? In de tussentijd kun je alvast aan de slag door het gratis ‘podcast stappenplan’ te downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *