Podcasten voor een kleine doelgroep of over specifiek onderwerp: ja of nee (blog)

Niche podcast

Heel vaak krijg ik de vraag: “is mijn idee of topic voor een podcast niet te klein en specifiek?” Zelf zie ik bij mijn klanten heel toffe voorbeelden van niche podcasts. Dat is hoe je podcasten voor een specifieke doelgroep of over een specifiek onderwerp noemt. In dit blog lees je mijn reactie op zes veelgehoorde stellingen over niche podcasts en ontdek je wat wel en niet waar is.

Dit blog is geschreven uit een podcast aflevering waarin een aantal niche podcasters aan het woord komen. Wil je het hele gesprek horen? Beluister dan nu de podcast aflevering via deze link.

Stelling 1: een podcast is pas succesvol met minimaal 5.000 downloads per maand

Niet waar, een podcast is al veel eerder succesvol. Ik ken meerdere niche podcasters die met hun kleinere podcast een buzz creëren onder hun doelgroep en echt wat los maken bij hun luisteraars. Ze krijgen berichten van luisteraars die er steun aan hebben en inspiratie uithalen. Luisteraars investeren tijd en aandacht in jouw podcast en dat is ook onder de 5.000 downloads veel waard. Ga maar na: met een podcast van een uur en 2.000 downloads per maand, is er in totaal al 2.000 uur geluisterd. Ook met een niche podcast kun je daarom heel goed een expertstatus creëren en impact maken.

Stelling 2: met een niche podcast kun je geen geld verdienen

Niet waar, ook met een niche podcast kun je geld verdienen. Zowel direct als indirect. Voorbeelden van direct verdienen zijn sponsoring en het koppelen van je podcast aan een membership waarmee mensen toegang krijgen tot extra content. Een voorbeeld van indirect verdienen: via je podcast maken mensen kennis met jou, je kennis en ervaring en worden ze sneller klant omdat ze al fan van je zijn. Ook ken ik podcasters die voor een betaalde klussen worden gevraagd omdat ze met hun podcast een bepaalde expertstatus hebben gecreëerd. Ook dat is indirect verdienen aan je podcast.

Stelling 3: Een niche podcast is interessanter voor sponsoren dan een grote podcast

Deels waar, dat hangt vooral af van de doelgroep van een bedrijf of merk. Voor sommige bedrijven zijn niche podcasts interessanter dan een grote podcast. Bijvoorbeeld omdat de kosten van het sponsoren lager liggen of omdat de doelgroep van de podcast beter aansluit. Neem als voorbeeld een paardenvoeding merk; voor hen is het veel logischer om een paarden podcast te sponsoren dan een grote podcast over huisdieren. Hebben ze ook biologische paardenvoeding, dan is een paarden podcast die gericht is op het verbeteren van paardenwelzijn nog interessanter.

Stelling 4: Het kost veel tijd om een nieuwe podcast succesvol te maken

Deels waar, om een podcast succesvol te maken heb je een lange adem nodig. Ook heb je een bepaalde aanlooptijd nodig om je podcast op die manier neer te zetten die het beste bij je past. Maar in die tijd bouw je wel aan een erfgoed voor je gedachtegoed. Hoe langer jij consistent beschikbaar bent met je podcast, hoe meer gelegenheid je mensen geeft om aan te haken. En zoals eerder gezegd, een podcast geeft je een bepaalde expert status. Hierdoor kun je al sneller voor een betaalde klus gevraagd worden dan je op basis van je podcast ervaring verwacht.

Stelling 5: Je kunt je podcast niet alleen organisch laten groeien

Niet waar, organisch is juist heel veel mogelijk. Vooral als je dit slim combineert met andere media: posten op social media om je bereik te vergroten, aankondigen in je nieuwsbrief, luisteraars vragen om een review achter te laten en de podcast te delen in hun netwerk. Als je gasten hebt in je podcast is het slim ze te vragen die podcast in hun netwerk te delen. Zo komt jouw podcast ook in nieuwe netwerken terecht en groeit je bereik. Hoe hoger de aantallen, hoe exponentieler de groei wordt. Zo ken ik genoeg voorbeelden van niche podcasts die na 9 maanden al 10.000 luisteraars aantikken.

Stelling 6: Met een niche podcast kun je niet zomaar internationaal gaan

Niet waar, een niche podcast hoeft niet te betekenen dat je klein denkt. Je kan met een niche podcast relatief makkelijk een grotere groep mensen bereiken. Het gaat vooral om het thema waar je het over wil hebben of de doelgroep die je aan wil spreken. Als dat thema internationaal aanspreekt of die doelgroep internationaal te vinden is, dan hoef je in Nederland te beginnen. Wil je internationaal starten, dan is het slim om vooronderzoek te doen naar mogelijke concurrentie. Op die manier weet je wat er al is en kun je je onderscheiden. Internationaal groeien wordt nog makkelijker als je aansprekende internationale gasten in je podcast kunt krijgen. Als zij jouw podcast delen in hun eigen netwerk, wordt je bereik snel groter.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd:

Ga het na het lezen van deze blog kriebelen om nu jouw eigen niche podcast te starten? Superleuk als je dit met me wil delen door mij een e-mail te sturen. In de tussentijd kun je je ook aanmelden voor mijn gratis ‘podcast masterclass’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *