PODCAST TRENDS 2021 – DEEL I
Laatst werd ik door Frankwatching gevraagd om een artikel te schrijven met daarin de belangrijkste podcast trends voor 2021. Als echte podcast nerd vind ik trends heel interessant en volg ik die op de voet. Maar het is nog veel interessanter om te kijken naar wat blijft. Want sommige trends blijken uiteindelijk eendagsvliegen te zijn. Daarom heb ik de 10 podcast trends voor 2021 gebundeld waarin ik kijk naar de impact op lange termijn. Welke trends spelen er in de wereld en welke invloed gaan die hebben op podcasting? Want podcasts zijn here to stay. Hierbij deel 1 met de eerste twee trends; voice innovatie en snelle groei.
Uitzoomen
Vaak hoor ik mensen zeggen dat er al zoveel podcasts in Nederland zijn. Maar is dat wel zo? Volgens Listen Notes, een wereldwijde podcast database, waren er in april 2020 nog geen 6.000 verschillende podcasts in Nederland. Dat stelt niks voor in vergelijking met het aantal Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, etc. accounts. Die Nederlandse podcasts worden vooral gemaakt door grote (media)bedrijven; Tinder, KLM, KPN, AD, BNR, NRC Handelsblad, etc. Waar blijven die kleine ondernemers zoals ZZP’ers en MKB’ers? Willen die geen groter bereik en hun eigen product of dienst bij veel meer mensen onder de aandacht brengen?
Tijdrovend en ingewikkeld
Vaak hoor ik dan “podcasting is tijdrovend, technisch ingewikkeld en er valt geen droog brood mee te verdienen”. Maar is dat ook zo? In november 2020 organiseerde ik het eerste Nederlandstalige Podcast Summit en sprak ik meer dan twintig podcast makers en podcast experts. Mensen als 3FM DJ Angelique Houtveen en futurist en trendwatcher Igor Beuker over trends en ontwikkelingen en de toekomst van de podcast. Podcast makers van het eerste uur zoals Ninke van der Leck en Dennis van Leeuwen over waarom ze met podcasts begonnen en wat het ze tot nu toe heeft opgeleverd. En mensen die er echt geld mee verdienen zoals Kim Munnecom die onlangs in een maand een ton omzet verdiende naar eigen zeggen door haar podcast, haar nummer 1 marketingkanaal. En allemaal zijn zij overtuigd van de kracht en waarde van podcasts.
Trend 1: voice innovatie
Maar nu die trends; de eerste is voice innovatie. We praten steeds vaker tegen apparatuur, denk aan Google Home, Siri en Alexa. Die voice innovaties bieden gemak en daardoor raken we er steeds meer aan gewend. De komende dertig jaar zullen ontwikkelingen op het gebied van audio en voice de maatschappij en wereld op zijn kop zetten. Igor Beuker sprak zelfs van een 4e industriële revolutie waarin zeker tot 2025 veel groei zit in de audio markt in geld en in luisteraars gezien alle overnames die nu in de audiomarkt spelen. Kijk ook naar de toename van het aantal ingesproken WhatsApp berichtjes en ontwikkelingen als Google Duplex. Bekijk dit filmpje maar eens en laat je verrassen over de innovaties die eraan komen. We staan eigenlijk nog maar aan het begin.
Trends 2: snelle groei
De tweede trend is snelle groei en dat zie je terug in de cijfers. Het aantal mensen dat podcasts luisteren groeit. Podcasting is nu nog iets voor de early adopters, de mensen die dit als eerste uitproberen. Het is nog niet mainstream. En er zijn nog weinig mensen die op een succesvolle en consistente manier podcasts maken. Dat betekent dat er weinig concurrentie is. Je kan nu op een makkelijke en snelle manier je eigen digitale vastgoed opbouwen (mooie term van Tonny en Martijn van de Internet Marketing Universiteit). En het is nog super makkelijk om op nummer 1 te komen in de podcast ranking van Apple Podcast. Heel interessant want dan gaan meer mensen je vinden.
Enorme kansen
In Amerika is podcasting al veel groter en is het bijna onmogelijk om zo hoog te scoren. Ik sprak Edwin Selij, hij maakt Nederlandse podcasts over hypnose. In Amerika zou hij daarvoor een niche moeten kiezen zoals een hypnose bij een burn-out of verslaving of speciaal voor jongeren. Omdat er veel meer concurrentie is. In Nederland is dat niet zo, daar kun je met een podcast over mondhygiëne (zoals een klant van mij) binnen no time op nummer 1 komen in de categorie Gezondheid. En kun je je met een podcast nog echt onderscheiden omdat het een trend is die nog weinig wordt toegepast. Er liggen dus enorme kansen.
Dagelijks podcasten
Een andere trend die nog weinig wordt toegepast is dagelijks podcasten. Je eigen podcast show maken. Samen met een klant, Aramik Garabidian, keken we hoe je dagelijks aanwezig kunt zijn en er een echte show van kan maken waardoor je een relatie opbouwt met je luisteraars. Waanzinnig interessant voor jou als ondernemer om een hoge brand awareness op te bouwen. Daardoor gaan mensen je vertrouwen en willen ze sneller met je samenwerken of iets van je kopen. Hoeft natuurlijk niet, dat dagelijks podcasten, maar het is wel iets om in de gaten te houden omdat het nog zo weinig gedaan wordt.
Zo snel mogelijk beginnen
Als je in het wereldje zit, heb je misschien het gevoel dat iedereen een podcast heeft maar dat is absoluut niet zo. In Nederland kun je met je podcast nog steeds opvallen (denk aan de mondhygiënist). De markt is nog lang niet verzadigd en de kans dat mensen naar je podcast gaan luisteren is nog groot. Veel mensen kennen het nog niet. Je kunt zonder strategie starten met een wekelijkse podcast en op die manier een langdurige relatie met je achterban ontwikkelen. Alle experts die ik sprak tijdens de Summit waren het er ook over eens; de markt ligt nog open dus je kunt het best zo snel mogelijk beginnen.
Dit waren de eerste twee trends: voice innovatie en snelle groei. In deel 2 vertel ik over de verschuiving naar on demand en je eigen uitgever zijn.
NU BEN IK ONTZETTEND BENIEUWD:
of jij deze trends herkent? En maken deze trends podcasten voor jou ook interessant?
Wil je nog veel meer podcast tips en inspiratie? Download dan nu helemaal gratis mijn nieuwe ‘Podcast Stappenplan’ waarmee je stap voor stap ontdekt hoe je met alleen maar je eigen stem meer klanten krijgt en je concurrent voorbijraast.
Warme groeten,
Mirjam