Wat levert een eigen podcast eigenlijk op? 11 resultaten

Wat levert een podcast eigenlijk op?

Vandaag is een bijzondere dag, niet alleen omdat het mijn verjaardag is, maar het is ook nog eens de twintigste van de tweede maand in het jaar twintig twintig. Daarom krijg je vandaag in dit blog niet alleen heel veel podcast inspiratie, maar ook een heel bijzondere kans om deze bijzondere dag samen met mij te vieren!

Dit blog kun je natuurlijk lezen hieronder maar natuurlijk ook beluisteren, ik heb er natuurlijk ook een podcast over gemaakt!

Tot nu toe heb ik twee blogs geschreven, niet zoveel aan de hand, zou je zeggen. En dat klopt ook wel als je naar het aantal blogs kijkt, maar niet als je naar het aantal reacties kijkt als het gaat om podcasting. Podcasting leeft echt en dat is super leuk om te merken voor een podcast ‘addict’ als ik zelf ben.

Heel veel reacties dus, maar ook heel veel vragen, zoals: wat moet ik dan vertellen (en wat niet)? Waar begin ik? Hoe pak ik het aan? Wie zit er op mijn podcast te wachten? Zijn er al niet veel te veel andere podcasts?

Het leukst vind ik het om met bedrijven en ondernemers te sparren over de mogelijkheden van podcasting voor hun bedrijf, omdat ik zelf inmiddels weet wat podcasting je kan opleveren. Maar hoe zit dat bij anderen? Het leek me interessant om dit te onderzoeken en vorige week plaatste ik een oproepje voor andere podcast makers met als centrale vraag: wat heeft jouw podcast je tot nu toe opgeleverd?

Dat leverde flink wat input op van andere podcast makers en het was super tof om met ze te spreken over onze gezamenlijke liefde: podcasting!

De centrale vraag die ik de makers stelde, was: Wat heeft jouw podcast je tot nu toe opgeleverd? De antwoorden bundelde ik in 9 resultaten die je in dit blog-artikel leest. Het leuke én opvallende van de reacties was dat elke maker zo zijn eigen woorden heeft, maar de rode draad heel duidelijk was.

Dit zijn de negen resultaten die door podcast makers genoemd werden:

Resultaat 1 Geheel eigen podium

“Ik kan helemaal mijn eigen ding doen”, zei bijvoorbeeld een podcast maker. Zij heeft voorheen bij de radio gewerkt en vindt het heerlijk dat ze in haar eigen podcast de vrijheid heeft om geheel op haar eigen manier haar eigen publiek kan inspireren met unieke podcast afleveringen. En dat geven veel andere podcast makers ook aan. Een podcast maker gaf aan dat hij onlangs een bijzonder kwetsbaar verhaal over zijn privé leven deelde waarop hij heel veel warme reacties kreeg. Kortom, een podcast geeft jouw bedrijf de mogelijkheid om jouw unieke boodschap op een persoonlijke en waardevolle manier te verspreiden.

Je kunt dus met podcasten helemaal zelf invullen hoe jouw boodschap gehoord gaat worden. Hoe zou jouw eigen podcast podium eruit zien? Welke boodschap heb je te vertellen? Hoe zou je dat doen? Wil je interviewen? Live podcasten met publiek? Vragen beantwoorden?

Resultaat 2 Meer volgers

Dit is een antwoord wat heel vaak werd gegeven door verschillende podcast makers. Van een eigen ontstane community door hun podcast tot nieuwe connecties die bij je aanhaken vanwege jouw unieke content. Maar ook meer zichtbaarheid em bereik werd door diverse podcast makers genoemd. Bijvoorbeeld hoger in de SEO ranking verschijnen door zoekwoorden slim in te zetten, bijvoorbeeld de namen van bekende gasten. Ook gebruik maken van elkaar bereik is zeker een manier die veel wordt ingezet, waardoor je meer impact krijgt met je podcast.

Podcasten levert dus zeker meer volgers en zichtbaarheid op. Wat zou dat voor de groei van jouw bedrijf betekenen? Welke groei wil jij realiseren?

Resultaat 3 Meer klanten, opdrachten en inkomsten

100.000 euro omzet in 1 jaar door je podcast. Het kan, vertelt 1 van de podcast makers, want dit resultaat haalt ze nu al twee jaar achter elkaar. Ze zegt ook: “80% van mijn klanten heeft mijn podcast geluisterd en is daardoor in aanraking met mij gekomen.” Wat ik opvallend vind, is dat bedrijven of ondernemers die ik spreek voordat ze met podcasten beginnen vaak aangeven dat ze meer klanten willen door een podcast. Maar dat de podcast makers, nu ze bezig zijn, dit nagenoeg nooit als eerste noemden toen ik vroeg naar de resultaten van hun podcast. Het lijkt erop dat ze mooie reacties van luisteraars en plezier bij het maken van hun podcast belangrijkere resultaten vinden. Ook gaf een podcaster aan dat zij door de groei die de podcast haar bedrijf had gegeven, zij haar baan heeft kunnen opzeggen en nu geheel leeft van haar bedrijf. De inkomsten die zij nu heeft, geven haar veel rust en vertrouwen.

Luisteraars blijken niet alleen naar je podcast te luisteren, maar er zijn ook luisteraars die uiteindelijk met je willen samenwerken of iets van je willen kopen doordat ze jouw podcast waardevol vinden. Welke luisteraars zou jij willen aantrekken? Wat zou het jou geven als je meer klanten en omzet krijgt door jouw podcast?

Resultaat 4 Uitverkochte zalen

Een aantal podcast makers die ik sprak, hebben een live event georganiseerd. Waaronder ik zelf. Vorig jaar oktober organiseerde ik het benefiet event Hooked on Giving waarbij we uiteindelijk meer dan 17k ophaalden voor het goede doel: Stichting MommaLuv. De zaal werd grotendeels gevuld met mijn podcast luisteraars. En de opbrengst was zeker niet zo hoog geweest zonder mijn podcast. Ook andere podcast makers die ik interviewde, organiseerden benefiet- of eigen events. En verkochten veel kaartjes aan hun podcast luisteraars. Zoals 1 respondent zei: “zij zijn mijn favoriete publiek!” Podcast luisteraars zijn echte fans, ze zijn trouw en loyaal. 85% van je luisteraars luistert al je afleveringen en 87% luistert je hele aflevering uit. Heerlijk als deze fans bij jou in de zaal zitten, toch?!

Jouw fans luisteren niet alleen je podcast, maar ze willen je ook graag live ontmoeten. Wil jij al langer een event geven? Waar zou je event dan over gaan? Welke gasten heb je het liefst in de zaal?

Resultaat 5 Expertstatus omhoog

Meerdere podcast makers geven aan dat ze door hun podcast nu meer als expert gezien worden. Gevolg? Ze worden gevraagd voor om hun expertise elders te komen delen. Op een fysiek podium, online, als panel lid en ook zijn podcast makers gevraagd voor het schrijven van een boek. Alle ondervraagden zijn unaniem: door hun podcast worden ze nu vaker gezien als expert in hun vakgebied.

Een podcast zorgt ervoor dat je expert status stijgt. Voor welk evenement of tv programma zou jij graag gevraagd willen worden? Heb je al een boek in je hoofd en wat zou de titel zijn? Als je een podcast begint, moet je zeker nadenken over deze vragen 😊

Resultaat 6 Kennis uitbreiding

Als je als podcast host gaat interviewen, doe je nieuwe kennis op in het expertisegebied van je gast. Je leert op een hele leuke manier nieuwe dingen en leert ook nog eens interessante mensen kennen (zie ook Netwerk).

Is lezen niet zo jouw ding? Of heb je het idee dat je uren op YouTube blijft hangen om nieuwe kennis op te doen? Stop met consumeren en start produceren. Door in je podcast afleveringen anderen te interviewen, doe je niet alleen kennis op, maar geef je je nieuwe kennis ook direct door. De perfecte manier om je eigen kennis uit te breiden én meteen te delen.

Resultaat 7 Netwerk uitbreiding

Anderen interviewen, is een perfecte manier om te connecten met nieuwe mensen. Soms zelfs personen die normaal gesproken een volle agenda hebben of verzoeken afhouden. Veel experts vinden het delen van hun kennis ontzettend leuk. Door te connecten, breid je je netwerk razendsnel uit. Daarnaast mag je ze ook nog eens het hemd van het lijf vragen 😊

Resultaat 8 Persoonlijke groei

Ook al gaat het om business podcasts, makers geven aan dat door het maken van je eigen podcast, ze op persoonlijk vlak soms flink uitgedaagd. Ze krijgen te maken met kritiek van luisteraars. Moeten stelling innemen over thema’s die ze na aan het hart liggen. Moeten keuzes maken over een nieuwe richting. Of krijgen te maken met interview eisen of verzoeken. Daardoor worden ze uitgedaagd te groeien, of ze nu willen of niet.

Een eigen podcast daagt je uit om je mindset lekker te stretchen. In je eigen cocon, met de platformen waar je nu aanwezig bent, is het lekker veilig. Ben jij wel klaar om een sprong te nemen in je persoonlijke groei?

Resultaat 9 Branding

Dit resultaat is het best samen te vatten als: merk versteviging. Een maker gaf aan: “potentiële klanten besluiten met ons samen te werken, omdat ze precies weten waar we voor staan”. Branding, ofwel het versterken van je merk kun je perfect doen met het maken van een passende bedrijfspodcast. Een mooi voorbeeld hiervan de podcast van Nike, die een podcast maken over holistische fitness. Het is wel duidelijk welke merkwaarde ze hiermee willen verstevigen. Of Tinder met hun podcast over daten en alles wat daarmee te maken heeft. Een meer bij de deur voorbeeld vind ik een klant van mij die er specifiek voor kiest om niet zelf een podcast te maken, maar zich door mij laat interviewen in haar eigen podcast. Op die manier straalt die kwaliteit en professionaliteit af op haar merk, want dat is precies waar haar merk voor staat (kwaliteit en professionaliteit).

Belangrijk als je een podcast start (of weer serieus wilt herpakken) is dat je nadenkt over de vraag hoe jouw podcast jouw merk kan verstevigen. Welke kernwaarden komen terug? Welke waarde wil je accentueren (denk aan Nike)?

Resultaat 10 Verbinding

Door vrijwel alle podcast makers die ik sprak, werd aangegeven dat het verbinden met zowel (potentiële) klanten als interview gasten, gezien wordt als een belangrijk resultaat van hun podcast. Persoonlijke verhalen worden door luisteraars aan de makers gemaild over wat een bepaalde aflevering voor verandering bracht in het leven van de luisteraar in kwestie. Of er ontstaan zulke mooie gesprekken dat de makers door gasten worden uitgenodigd voor een etentje of borrel achteraf. Deze connectie maakt voor makers echt het verschil, dit is waar ze hun podcast voor maken: impact. Hun boodschap verspreiden, zodat er écht iets kan veranderen voor hun luisteraar. Connecties aangaan, waardoor waarde gedeeld wordt. Kortom: verbinden met de luisteraar én hun podcast gasten, dat geeft podcast makers veel motivatie om podcasts te maken.

Wat zou jij graag willen delen met jouw luisteraar? Durf je daarin ook echt persoonlijk te zijn, zodat je luisteraar de verbinding voelt met jou? Welke connecties zou jij graag willen aangaan en welke gasten wil jij graag in je podcast?

Resultaat 11 Fun

Veel van de ondervraagden geven aan dat ze het vooral heel erg leuk vinden om podcasts te maken. Het verbinden met anderen. De reacties van luisteraars. Het delen van hun boodschap. Het nadenken over hun merk. Het opnemen van waardevolle items. Dat alles geeft ze vooral heel veel plezier en draagt bij aan het leven van hun passie, missie en purpose.

Hoe kun jij nog meer je boodschap uitdragen op een manier die past bij jou? Hoe zou je daarin plezier kunnen beleven? Wat is jouw purpose?

DUS: wat levert een podcast eigenlijk op?

In dit blog ging ik in op de vraag: ‘wat levert een podcast eigenlijk op?’. Een podcast is een manier om jouw boodschap helemaal op jouw manier over te brengen bij je publiek. Je ben voor de vorm veel minder afhankelijk van anderen zoals je bij Youtube, Instagram of Twitter veel meer hebt. Dit biedt unieke mogelijkheden om contact te leggen en je volgers mee te krijgen in jouw visie.

Wat levert jouw podcast eigenlijk op? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? Wil je je eigen podcast starten, vraag dan nu even het gratis ‘podcast stappenplan’ aan en weet in 10 minuten precies wat jij moet gaan doen om je podcast een succes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *