Welke podcast microfoon is het beste? (blog)

Als podcast expert krijg ik vaak de vraag: welke podcast microfoon is het beste? Ik heb daar best een afwijkende mening over. Je leest mijn antwoord in deze blog.

Liever luisteren dan lezen? Check hier de podcast over dit onderwerp.  

Kies wat bij jou past

Vaak krijg je een heel technisch verhaal als je aan iemand vraagt wat de beste podcast microfoon is. Ik kijk daar heel anders tegenaan. Wat mij betreft is de beste microfoon de microfoon die het beste past bij jou en je situatie. Daar kom je achter door bijvoorbeeld deze vragen te beantwoorden:

  • Ga ik interviewen met de microfoon?
  • Ga ik op locatie met de microfoon?
  • Wat voor kwaliteitseisen heb ik?
  • Wil ik onderweg kunnen podcasten?

Die antwoorden helpen je verder op weg naar de beste microfoon voor jouw situatie.

Verschillende keuzes

Bij collega’s zie ik dat ze verschillende keuzes maken in welke microfoon het beste is. Zo neemt Kim Munnecom haar podcasts simpelweg op met haar mobiele telefoon bijvoorbeeld tijdens het autorijden of het wandelen. Terwijl Anne Quaars een echte studio huurt om haar podcasts op te nemen. Zij maakt er een heel meesterwerk van met sound effects en muziek en heeft dus hele hoge kwaliteitseisen. Daardoor maakt ze ook andere materiaalkeuzes dan Kim. Mooie voorbeelden van hoe verschillend die wensen kunnen zijn.

Belemmering en excuus

Vaak is het kiezen van een microfoon een belemmering om te starten met je podcast. Dat vind ik ongelooflijk jammer. Ik zie veel mooie podcast makers in spe die een heel tof verhaal hebben, een mooi boek hebben geschreven of een mooie stem hebben als artiest maar die niet starten doordat ze twijfelen over het materiaal. Vaak is het natuurlijk ook een excuus. Een soort muur waarachter mensen zich verschuilen om maar niet hun stem te laten horen.

Begin lekker simpel

Daarom zeg ik; kies wat het beste bij jou past. Soms is dat gewoon met je smartphone gaan podcasten. Natuurlijk zijn er allemaal prachtige materialen maar die heb je niet altijd nodig. Helemaal niet in het begin. De podcast van deze blog is bijvoorbeeld gewoon met mijn smartphone opgenomen terwijl ik in mijn studio een SM7B (Shure microfoon) heb. Maar ik had nu inspiratie en wilde niet wachten met opnemen tot ik op mijn kantoor was. Dus waarom dan ingewikkeld doen.

Ga gewoon opnemen

En dat is ook mijn boodschap aan jou. Heb je een mooi verhaal te vertellen en wil je je stem laten horen, ga gewoon opnemen. Het is helemaal niet erg als het een beetje spannend is. Dat hoort erbij. Verschuil je niet achter die materiaalkeuze. Iedere smartphone heeft tegenwoordig een dictafoon en dan kun je al opnemen. Want die ingewikkelde apparatuur is helemaal niet persé nodig om je kennis en inspiratie te delen met je luisteraars.

NU BEN IK NATUURLIJK ONTZETTEND BENIEUWD:

Is een microfoon kiezen ook iets wat jou tegenhoudt om te starten? Wil je dit met me delen door mij een e-mail te sturen? In de tussentijd kun je alvast aan de slag door de gratis ‘microfoon checklist’ te downloaden voor als je toch technisch advies wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *